Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 6 november 2009

Koninklijke onderscheiding voor regentesse Burgerweeshuis

Burgemeester A. van Vliet-Kuiper van Amersfoort reikte donderdag 5 november 2009 een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw Marijke Hulsinga - van Wessel. Mevrouw Hulsinga nam die avond afscheid als regentesse van de Stichting Het Burgerweeshuis tijdens het jaarlijkse Schouwdiner.

Mevrouw Hulsinga - van Wessel is bij Koninklijk Besluit van 8 oktober 2009 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Marijke Hulsinga-van Wessel (72 jaar) is sinds 1982 bestuurslid van de Stichting Het Burgerweeshuis. Haar primaire taak in het bestuur is die van penningmeester. Mevrouw Hulsinga-van Wessel heeft altijd meerdere een-ouder gezinnen onder haar hoede gehad. Zij behartigde de belangen van de kinderen op een betrokken en invoelende wijze. Zij was zeer betrokken bij het wel en wee van de gezinnen.

Mevrouw Hulsinga - van Wessel is een zeer sociaal bewogen persoon die zich het lot van de minder bedeelden in de maatschappij aantrekt.

De Stichting het Burgerweeshuis te Amersfoort verleent financiële hulp aan Amersfoortse wezen of jongeren uit onvolledige gezinnen ter bevordering van hun lichamelijke, geestelijk, cultureel en/of maatschappelijk welzijn.

Doel is financiële hulp verlenen aan Amersfoortse kinderen of jongeren t/m 18 jaar uit onvolledige gezinnen ter bevordering van hun lichamelijke, geestelijk, cultureel en/of maatschappelijk welzijn. Ook wordt financiële hulp gegeven door ondersteuning van bijzondere scholen en/of instellingen ten behoeve van Amersfoortse jongeren in een achterstandssituatie.

In 1550 werd het Burgerweeshuis in Amersfoort opgericht ten behoeve van de opvang van weeskinderen. Tot 1932 heeft de stichting een weeshuis geëxploiteerd (voor het overgrote deel van de tijd in het voormalige klooster de Mariënhof). Na de sluiting van het weeshuis worden de revenuen van het kapitaal van de stichting gebruikt om de maatschappelijke functie onder doelstelling te kunnen vervullen.

Noot voor de redactie,