Partij van de Arbeid
Den Haag, 5 november 2009

Vragen van de leden Roefs, Vermeij (beiden PvdA) en Wiegman-van Meppelen Scheppink (Christen Unie) aan de minister en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat

over zoveel mogelijk vrachtvervoer via binnenvaart en spoor van de containerterminal bij Alblasserdam


1. Bent u bekend met de plannen over de aanleg van een containerterminal in de polder Nieuwland in Alblasserdam. {1}


2. Klopt het dat met de aanleg van de containerterminal bij Alblasserdam in de polder Nieuwland 200.000 TEU, zijnde 200.000 vrachtwagens, op het deel van de A15 ten oosten van Alblasserdam terecht zullen komen en dat om die reden de A15 verbreed zou moeten worden en geluidsschermen geplaatst zouden moeten worden?


3. Klopt het dat de Betuweroute langs Alblasserdam loopt, maar dat er geen toegang tot de Betuweroute gepland staat vanaf de polder Nieuwland? Ziet u hiertoe mogelijkheden?


4. Bent u met ons van mening dat zoveel mogelijk vracht via binnenvaart en spoor vervoerd zou moeten worden en niet via de weg?


5. Hoe tellen de containers die bij de containerterminal op de weg gezet worden mee bij de bepaling van het percentage dat over de weg wordt afgevoerd in het licht van de strikte afspraken van het Havenbedrijf Rotterdam over de afvoer van nieuwe bedrijven die zich vestigen op de tweede Maasvlakte? Worden deze als wegvervoer geregistreerd? Zo neen, waarom niet?


6. Op welke wijze draagt het vrachtvervoer of het havenbedrijf Rotterdam bij aan de kosten voor de verbreding van de A15 en de geluidsschermen bij Alblasserdam?

{1} Bron : http://www.alblasserdam.net/nieuws/2009/10/02/6214/inloopbijeenkomst-startnotitie-mer-containerterminal.html

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel: 070-318 2694