Ingezonden persbericht


Amsterdam, 6 november 2009

Atoomstroom blijft partner MVO Nederland na uitspraak rechter

MVO Nederland heeft van de Rechtbank in Utrecht een tik op de vingers gekregen. De rechter draagt MVO Nederland op om Atoomstroom per direct weer als partner te accepteren. In september probeerde MVO Nederland plotseling om Atoomstroom te weren, terwijl het bedrijf al sinds maart 2009 partner is van MVO Nederland.

MVO Nederland gaf toen weinig duidelijkheid over de reden waarom Atoomstroom niet langer welkom is. In De Volkskrant gaf de directeur van MVO Nederland, Willem Lageweg, aan dat 'Atoomstroom onvoldoende maatschappelijke legitimatie' zou hebben. De helft van de Nederlandse bevolking is echter voorstander van kernenergie, zo toont een recent onderzoek van Accenture(1) aan.

De rechter acht het 'naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar' om Atoomstroom per direct te weren als partner. Naar het voorlopig oordeel van de rechter staat het MVO Nederland echter vrij om te bepalen met welke organisaties zij in zee zal gaan. MVO Nederland kan Atoomstroom dus alsnog - op zijn vroegst per 23 december - weren. Atoomstroom overweegt dan hiertegen in beroep te gaan, onder andere op grond van de statuten van MVO Nederland.

Opvallend in het vonnis(2) is dat de rechter haar persoonlijke mening geeft over het uitsluiten van Atoomstroom. Zij 'vraagt zich af of een dergelijke kennis- en netwerkorganisatie (als MVO Nederland) niet juist gebaat is met een breed debat tussen verschillende soorten ondernemingen die allen een (eigen) visie hebben op maatschappelijk verantwoord ondernemen'. MVO Nederland is volgens haar eigen statuten ook opgericht om een platform te bieden voor de discussie over maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook als hier verschil van mening over bestaat.(3)

Kernenergie is de enige manier om grootschalig CO2-vrije elektriciteit op te wekken zonder dat dit de samenleving subsidie kost. Door grootschalige inzet van kerncentrales kan de CO2-reductiedoelstelling van het kabinet met minder publieke middelen worden bereikt, vergeleken met andere manieren van CO2-vrije elektriciteitsopwekking. Zo blijft er meer geld beschikbaar voor bijvoorbeeld energiebesparing of onderzoek naar nieuwe energiebronnen, en krijgen we als maatschappij meer milieu voor onze euro. Daarom vindt Atoomstroom kernenergie maatschappelijk verantwoord.

Atoomstroom is van mening dat de voordelen van kernenergie ruimschoots opwegen tegen het nadeel van het kernafval. De wettelijke eisen die aan de verwerking van dit afval worden gesteld zijn zeer hoog en garanderen dat er uit het afval geen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Iedereen in Nederland moet bewust en weloverwogen kunnen kiezen voor met kernenergie opgewekte elektriciteit. Atoomstroom hecht er daarom aan om op de website steeds open en transparant te verwijzen naar informatie over zowel de voordelen als de nadelen van kernenergie. Bedrijven uit tientallen sectoren kiezen in toenemende mate Atoomstroom als energieleverancier, juist om uiting te geven aan hun MVO-beleid.

Over Atoomstroom.nl
Atoomstroom.nl is een handelsnaam van Atoomstroom B.V., de jongste elektriciteitsleverancier op de Nederlandse markt. Atoomstroom B.V. stelt zich ten doel de grootste leverancier van CO2-vrije stroom te worden. Atoomstroom.nl levert elektriciteit die is opgewekt met kerncentrales - Atoomstroom - aan milieubewuste consumenten en bedrijven. Kernenergie is de enige manier om grootschalig en zonder subsidies CO2-vrije elektriciteit op te wekken, en daarmee één van de meest effectieve maatregelen om het broeikaseffect tegen te gaan.



Ingezonden persbericht