Ingezonden persbericht


Ondanks protesten van bewoners en oppositie

TOCH BEZUINIGINGEN OP GROEN EN WELZIJN

Snoeihard en onnodig. Zo betitelde fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht Marry Mos de bezuinigingsplannen van dit college. Vanaf januari 2010 krijgen diverse maatschappelijke organisaties te maken met rigoureuze bezuinigingen, zoveel is zeker. De exacte invulling van die bezuinigingen op welzijn worden pas twee weken van tevoren, op 15 december openbaar gemaakt. "Dit college heeft geen idee wat ze met haar bezuinigingen in de stad aanricht.", zegt Marry Mos.

Honderden bewoners en veel organisaties lieten zich voor het eerst sinds jaren duidelijk horen in de aanloop naar de begrotingbehandeling. De hartenkreten en oprechte protesten van bezorgde bewoners mochten niet baten. De zorgen die oppositiepartijen naar voren brachten werden ook door de coalitie ter zijde geschoven. Marry Mos: "We hebben geprobeerd de bezuinigingen terug te draaien, maar kregen daar onvoldoende steun voor. Terwijl de coalitiepartijen geen enkel zicht hebben op de effecten van het rigoureuze schrappen." Het voorstel van GroenLinks om binnen het welzijn alleen te bezuinigen op onroerend goed en het eigen vermogen van de welzijnsorganisaties en niet op de activiteiten haalde het niet.

De grote klappen vallen in de portefeuilles welzijn en groen. Het college schrapt tal van activiteiten voor ouderen, tienermeiden, sport en spelactiviteiten, ondersteuning van buurtvaders, bewonersorganisaties en betrokkenheid van ouders bij scholen en opvoeding. In totaal wordt er zo'n vier miljoen euro bezuinigd op wijkwelzijnsorganisaties. Maar ook de milieupunten verdwijnen. De vele vrijwilligers die zich inzetten voor een meer leefbare en groenere stad, raken daarmee de broodnodige ondersteuning kwijt. Fractievoorzitter Marry Mos: "Het meest opmerkelijke van alles is misschien nog wel dat de bezuinigingen helemaal niet nodig zijn, als het college de afvalstoffenheffing en de OZB niet verlaagd. Maar men kiest liever voor een kleine lastenverlichting voor huiseigenaren, dan voor het behouden van basale voorzieningen in de stad."

Bij GroenLinks staat het principe De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten nog steeds hoog in het vaandel. De partij is daarom extra teleurgesteld in het sociale karakter van deze coalitie. "De ooit zo sociaal democratische collega's van de Partij van de Arbeid maken in deze begroting keuzes, die voor veel Utrechters onbegrijpelijk zijn en de meest kwetsbaren raken.", aldus Marry Mos.



Ingezonden persbericht