Spooronderdoorgangen Vleuten verfraaid met groots tegelproject


VLEUTEN, 20091106 -- Op zaterdag 31 oktober jl. heeft burgemeester Wolfsen van Utrecht een bijzonder tegelproject onthuld in drie nieuwe tunnels in Vleuten. De tunnels zijn voorzien van in totaal ruim 160 m2 aan tegeltableaus, waarbij het heden en het verleden in ruim 4.000 tegels is ingebrand. De tegeltableaus zijn ontworpen door de bewoners, onder leiding van beeldend kunstenaar Louise Hessel. MaatWerkTegels uit Utrecht heeft de tableaus geproduceerd.

De drie tunnels maken onderdeel uit van een serie van zeventien doorgangen onder de spoorverdubbeling tussen Woerden en Utrecht. Op initiatief van ProRail en de gemeente Utrecht zijn de bewoners van Vleuten uitgenodigd om ideeën aan te leveren voor de verfraaiing van deze drie nieuwe spooronderdoorgangen, die Vleuten met het nieuwe stadsdeel Vleuterweide in Leidsche Rijn verbinden. De bewoners, van jong tot oud, hebben hun ideeën vormgegeven in tekeningen, foto's, collages en oude afbeeldingen. Als rode draad is gekozen voor het verbeelden van de snelle veranderingen die het landelijk gelegen dorp ondergaat naar een stadsdeel van de gemeente Utrecht in Leidsche Rijn.

Ontwerp
Dit heeft geresulteerd in ontwerpen die de historie laten herleven in tekeningen van het oude stationsgebouw, bekende boerderijen en markante bouwwerken. Foto's van bodemvondsten tonen de historische geschiedenis. Oud en nieuw ontmoeten elkaar bij een veertig meter lange foto van een voorbijrijdende ICE-trein met op het perron kinderen in een bokkenwagen, een paard, een oude motorfiets, een trapauto en een meisje op een step uit ver vervlogen tijden. Als contrast zijn op de tegenoverliggende wand jongeren afgebeeld op een skateboard, met skeelers en een BMX.

4.000 unieke fototegels
Om de ontwerpen te verwerken tot tegeltableaus heeft MaatWerkTegels de aangeleverde kleurenfoto's, dia's, actiefoto's, zwart/witfoto's en A4 tekeningen uitvergroot tot afbeeldingen van 2 bij 3 meter. Dit is samengebracht tot in totaal 22 tegeltableaus, variërend van 3 m2 tot 70 m2. Voor het bedrukken van de unieke tegels heeft MaatWerkTegels een speciale printtechniek gebruikt, waarbij keramische kleuren bij hoge temperatuur worden ingebakken in de glazuurlaag van de tegel. Dit procedé zorgt ervoor dat de decors niet alleen voor eeuwig UV-bestendig zijn maar ook bestand tegen krachtige schoonmaakmiddelen. MaatWerkTegels is trots op het resultaat en kijkt terug op de oplevering van een uniek project. Zowel qua omvang als in technische zin is het bijzonder omdat alle mogelijkheden van de keramische printtechniek in de tegeltableaus tot uiting komen.

Locatie
De tegeltableaus zijn te bewonderen in de onderdoorgangen aan beide zijden van het nieuwe station Vleuten. Het betreft de spooronderdoorgangen in de Wilhelminalaan, Odenveltlaan en de Ridderhoflaan.

Over MaatWerkTegels
MaatWerkTegels produceert wandtegels met bijzondere vormen, reliëfs en decors. Een keramische printtechniek brandt foto's en afbeeldingen in op tegels, naar het ontwerp van de opdrachtgever. Duurzaam, krasvast, UV-bestendig, in iedere gewenste oplage. Het bedrijf is in 2004 opgericht door Solke Pasveer, die zich inmiddels al meer dan dertig jaar met keramiek bezighoudt. Meer informatie over andere projecten staat op www.maatwerktegels.nl.

Fotobijschrift: Een fotocompilatie van de wanden in de drie verschillende tunnels.





Ingezonden persbericht