Publieksboek Prins onder Plaggen over nieuw vorstengraf bij Oss


Eerste deel Quadrant-reeks van Sidestone Press over vorstengrafheuvels in Oss

LEIDEN, 20091106 -- Op 5 november overhandigde Richard Jansen, gemeentelijk archeoloog van Oss, het eerste exemplaar van 'Prins onder Plaggen' aan wethouder Hendrik Hoeksema. Dit dit boekje, gericht op een breed publiek, geeft schrijver Evert van Ginkel op toegankelijke wijze uitleg over de opgravingen van 'Oss - Zevenbergen', een groep grafheuvels uit de IJzertijd, vlakbij het beroemde vorstengraf van Oss. Prins onder Plaggen is het eerste deel in de Quadrant-reeks, een reeks waarin gemakkelijk leesbare en rijk geïllustreerde publieksboekjes over opgravingsprojecten zullen verschijnen.

In Prins onder Plaggen komen de grafheuvel-opgravingen van Zevenbergen aan bod. Professor P.J.R. Modderman groef hier op in 1964-65, en in 2004 en 2007 werden de heuvels opnieuw door archeologen van de Universiteit Leiden aan een onderzoek onderworpen. De meeste opgravingen van sporen uit de Nederlandse prehistorie leveren een beeld op van eenvoudige boeren met wat akkers en koeien, mensen die min of meer gelijk waren aan elkaar en vreedzaam leefden.

De opgravingen van het 'vorstengraf' en de Zevenbergen te Oss geven echter een heel ander beeld: ook toen waren er statusverschillen en had de één meer macht dan de ander. In het Nederlandse rivierengebied leefden rond 600 voor Christus mannen die contacten hadden met beschavingen in Midden-Europa en van daar kostbare en prestigieuze voorwerpen wisten te verkrijgen. De `Vorst van Oss' is de bekendste van deze exclusieve groep. Recent onderzoek van naar het bijna vergeten grafveld van Zevenbergen bij Oss heeft aangetoond dat de Vorst minstens twee gelijkwaardige tijd- en streekgenoten had. Eén van hen speelt een hoofdrol in dit boek.

De Quadrant-reeks is een een initiatief van de academische uitgeverij Sidestone Press en presentatieburo TGV teksten & presentatie. Zij hebben zich tot doel gesteld om de resultaten van belangrijke archeologische opgravingen voor een breder publiek te vertalen naar een aantrekkelijke en betaalbare publicatie.

Prins onder Plaggen - vorstengrafheuvels op de Maashorst bij Oss
Auteur: Evert van Ginkel, m.m.v. Richard Jansen, David Fontijn en Harry Fokkens
Categorie: Archeologie, prehistorie
ISBN: 978-90-8890-035-8
Aantal blz: 72
Prijs: ¤ 12,50 (incl. BTW, excl. Verzendkosten)

Meer informatie en bestellen:
www.sidestone.nl/quadrant





Ingezonden persbericht