Ingezonden persbericht


DIE WENDE
20 jaar na de val van de muur
Muziek - film - kunst - theater - debat

PARADISO * MELKWEG * DE BALIE *
zo 1 t/m ma 30 november

Op maandag 9 november is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Die ingrijpende gebeurtenis wordt in de maand november aan het Leidseplein herdacht met een keur aan evenementen die zijn verenigd onder de noemer Die Wende. Met muziek, film, kunst en debat zal Die Wende de val van de muur en de betekenis daarvan eren en vieren -met ernst en humor; in brede en enge zin; vanuit lokaal en globaal perspectief. De programma's van Die Wende spelen zich af in Paradiso, Melkweg en De Balie. Onderstaand een introductie.

Visual Foreign Correspondents_Berlijn / Melkweg / zondag 1 t/m zondag 30 november Van zondag 1 (opening expositie én festival) tot en met zondag 30 november staat Melkweg Mediaroom in het teken van Visual Foreign Correspondents_Berlijn. Visual Foreign Correspondents (VFC) is een serie audiovisuele kunstwerken van zeven gerenommeerde internationale kunstenaars. Dit najaar richt VFC zich op de impact en consequenties van het bouwen van muren, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Met het herdenkingsjaar van de val van de Muur op de achtergrond, vraagt VFC_Berlijn kunstenaars uit verschillende disciplines hun licht te laten schijnen op de betekenis van virtuele en reële grenzen. Zo zal er werk te zien zijn van Giselle Beiguelman (BR), Simon Faithfull (GB), Marian Ghani (AF), Han Hoogerbrugge (NL), Lena Merjeh (LB), Little Warsaw (HU) en Berit Zemke (DE).

GO EAST! DDR in de Melkweg / Melkweg / vrijdag 6 november Het Duitsland Instituut Amsterdam presenteert GO EAST! waarbij bezoekers in verschillende zalen kunnen kiezen uit lezingen, filmvertoningen en discussierondes. Sprekers zijn auteur Thomas Brussig ('Sonnenallee'), oud-Berlijncorrespondent van NRC Handelsblad Michel Kerres, historicus en filosoof Luuk van Middelaar en auteur Jeroen Kuiper met zijn boek 'Het andere Duitsland'. NPS-programma 'Andere Tijden' toont beeldmateriaal over de DDR, ex-Stasigevangene Thomas Lukow vertelt aan de hand van de film 'Das Leben der Anderen' over zijn ervaringen en de bezoekers kunnen een schoolles in DDR-stijl meemaken onder leiding van Elke Urban van het Schulmuseum Leipzig.

Ein Abend in Amsterdam / Paradiso / vrijdag 6 november Een avond en een nacht vol Duitse popmuziek. Ein Abend in Amsterdam, dat in 2009 voor de derde keer plaatsvindt, biedt een vitale, eigenwijze dwarsdoorsnede van de hedendaagse Duitse popmuziek, die steunt op een optelsom van innovatie, Duitstaligheid, scherpe instrumentatie en diversiteit. Met optredens van onder meer Die Goldenen Zitronen (al meer dan dertig jaar de beeldbepalende factor in de ontwikkeling van de zogenaamde Diskurspop); Schwefelgelb (elektronica door een duo dat herinnert aan het legendarische DAF); Ill Till & the X-Berg Dhirty 6 Cru (vlijmscherpe, opmerkelijke raps uit het Berlijnse Kreuzberg); Nachlader (Stuwende, rellende electro); Dietmar Dath & Kammerflimmer Kollektief (Duitsland's opmerkelijkste jonge auteur in combinatie met de het weergaloze elektrojazz Kollektief) en Festland (elegante, verleidelijke elektronische Lieder).

Balkan Revolutia / Melkweg / zaterdag 7 november
Op zaterdag 7 november wordt in de Melkweg 'Balkan Revolutia' gepresenteerd. In The Max zullen Oost-Europese muzikanten optreden die zich na 1989 in Nederland - hoofdzakelijk in Amsterdam - hebben gevestigd, samen met Amsterdamse collega's die zich sindsdien op muziektradities uit de Balkan en Oost-Europa oriënteren. Daarmee biedt Balkan Revolutia het eerste panoramisch overzicht van wat er in 20 jaar op muziekgebied na de val van de muur àchter de dijken is opgebloeid. Dat alles samengebald in een programma waarin die vitale underground scene, variërend van accordeonisten, cymbalisten en deejays tot experimentele ensembles en koren, in een klap zichtbaar én hoorbaar wordt. Met optredens van Amsterdam Klezmer Band (klezmer en balkan); Ayarkhaan (avantgarde mondharp-fenomeen uit Siberie); Marynka & The Flowers (Russische electropop en veaudeville); Moskow Diskow (Disco a la Russe en Wodkabeats); Nihad Hrustanbegovic (Bosnische accordeonist); OMFO (Oost-Europese electropop); Slavuj (Nederlandse 'Voix Bulgares'); StriCat (Nederlands avant-garde Balkan trio) en Vasile Nedea (Roemeens cimbalist en accordeonist).

Filmprogramma / De Balie / maandag 2 t/m zondag 8 november In De Balie worden films vertoond die zelden of nooit in Amsterdam te zien waren. Vroege klassiekers van inmiddels gerenommeerde filmmakers en verrassende films van nieuwe makers die opgroeiden tijdens het communisme, en nu in vrijheid hun films kunnen produceren. Vooral Roemenië is in de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Een nieuwe generatie filmmakers trekt succesvol langs de wereldwijde filmfestivals en kan op grote waardering rekenen. Deze 'new waves' zijn stevig geworteld in de filmcultuur die in de tijd van het communisme opbloeide. Het filmprogramma is een serie van tien filmvertoningen, verspreid over vijf dagen. Iedere dag staat één land (Hongarije, Polen, Roemenië, Tsjechië, Duitsland) centraal. We vertonen één film die geproduceerd is tussen 1965 en 1981 en één film uit de afgelopen tien jaar.

Ook in Sugar Factory, Stadsschouwburg Amsterdam en het Filmmuseum zullen programma's plaatsvinden die deel uitmaken van Die Wende. Informatie hierover volgt.

Tickets
Balkan Revolutia (¤ 15 + lidm.) en Ein Abend In Amsterdam GO EAST (¤ 10 / ¤ 6 (studenten) - lidm. m. niet verplicht): reserveren is verplicht via aanmelding@dia.uva.nl o.v.v. GO EAST! Visual Foreign Correspondents_Berlijn is gratis te bezoeken

Binnenkort is meer informatie te vinden op www.die-wende.nl en op: www.balie.nl
www.melkweg.nl
www.paradiso.nl
www.valvandemuur.nl
www.visualcorrespondents.com

Die Wende is mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, De Balie, BVG, CASz, Duitsland Instituut Amsterdam, Goethe Institut Amsterdam, Hungaricum, Melkweg, Ministerie van Buitenlandse Zaken / Europafonds, Paradiso, Stichting Ritmundo, Visual Foreign Correspondents_Berlijn, Vion, VSB Fonds, Wall AG en Die Zeit.