Ingezonden persbericht


Foltz + Company danst Mothers, Lovers, a few friends and a dog een productie van Grand Theatre Groningen

Geachte collega,

Foltz + Company en Grand Theatre Groningen nodigen u graag uit voor de première van Mothers, Lovers, a few Friends, and a Dog. In een trio en twee duetten verkennen Bob Foltz, Juliëtte van Ingen en Dries van der Post verschillende aspecten van de Liefde. De première vindt plaats op vrijdag 6 november in Grand Theatre Groningen.

Net als de recent uitgebrachte voorstellingen - Scenic Route (2008), Reoccurrence (2006/2007) - wordt Mothers, Lovers ... gekenmerkt door een verrassende combinatie van dynamische dans, momenten van bijna meditatieve verstilling en Foltziaanse humor. De doorleefde uitvoering door drie oudere dansers die een half dansleven met elkaar gedeeld hebben, vergroot de impact van de voorstelling.

perscitaten van vorige voorstellingen
'Een voorstelling die zich meteen in je herinnering vastzet. Een wereld op zichzelf, maar herkenbaar en menselijk dichtbij. Een gebeurtenis.' (Dagblad van het Noorden) 'Mooie, eerlijke, pure dans, gemaakt voor en over drie mensen die elkaars taal spreken.' (De Volkskrant) 'Choreografische helderheid, vitaliteit, goede muziekkeuze, een verzorgd toneelbeeld, getoond danstechnisch kunnen ...' (Ine Rietstap)

speellijst
6 en 7 november Grand Theatre Groningen
10 november Toneelschuur Haarlem
12 november De Lieve Vrouw Amersfoort
7 december Theater Bellevue Amsterdam
De tournee wordt vervolgd in het najaar van 2010.

In de bijlage vindt u de flyer.
Voor nadere informatie, interviews of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Marjan Moes | Grand Theatre Groningen T 050-3144644 | marjanmoes@grand-theatre.nl.

Foltz + Company achtergrond
Bob Foltz artistiek leider, choreograaf en danser
De Amerikaanse danser/choreograaf Bob Foltz(1955) volgde zijn professionele opleiding klassiek ballet en moderne dans aan het Department of Fine Arts van de Ohio University. Vervolgens ontwikkelde hij zich met name in de Cunningham-georiënteerde danstraditie door trainingen bij onder meer Clay Talliefero, Viola Farber, Lynn Simonson, Ethyl Winters, Marcia Sakamoto, Louis Falco en Nadine Revine. Hij danste in de VS en in Europa bij onder meer Lynn Simonson, Viola Farber Dance Company, Centre National de Danse Contemporaine d'Angers, Groupe Emile Dubois en Stichting Dansproduktie. In 1983 bracht hij op uitnodiging van het Shaffy Theater te Amsterdam zijn eerste eigen productie uit en richtte vervolgens een eigen gezelschap op dat zijn naam droeg. Sinds 1987 ontplooide hij zijn activiteiten vanuit Groningen, waarbij het Grand Theatre vrijwel altijd als producent optrad. Sinds de oprichting bracht het gezelschap negen producties uit. Deze omvatten totaal 24 choreografieën, alle van Bob Foltz.: Foltz + Company (1983), Fall Collection (1984), Spring Collection (1985), Goesohio (1985), Three maybe four pieces (1988), Concerto 4.3.5 (1989), Under Overtones (1990), Duration (1991), Reoccurrence (2006), Scenic Route (2008).

Als gastchoreograaf maakte Bob Foltz werk voor o.m. dansgezelschap Reflex, theatergezelschap De Voorziening en de Rijksuniversiteit Groningen. Recentelijk choreografeerde hij Romeo and Juliette voor de Pennsylvania Repertory Company (VS) en gaf hij samen met Ton Simons choreografieworkshops voor Moving Log in Amsterdam. Momenteel geeft hij les bij de Henny Jurriens Stichting en Dansgroep Amsterdam (De Châtel/Galili). Van 1991 tot 2006 onderbrak hij zijn dansloopbaan en ontwikkelde zich als vasteplantenkweker/ tuinontwerper. Sinds 2007 geeft hij weer het primaat aan de dans. www.foltzco.nl

Juliëtte van Ingen danser
Volgde haar dansopleiding aan de Scapino Dansacademie. Danste lange tijd bij Foltz + Company, Dansgroep Krisztina de Châtel en Conny Janssen. Was als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten. Werkte als docent en repetitor bij onder meer dansgroep Krisztina de Châtel en diverse andere dansgroepen. Tegenwoordig heeft Juliëtte samen met haar man 4 kinderen, danst bij Foltz + Company en werkt daarnaast o.a. bij Dans in School en Stichting Educatieve Projecten, waarmee zij op projectbasis scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs laat kennismaken met dans.

Dries van der Post danser
Ook Dries volgde zijn dansopleiding in Amsterdam aan de Scapino Dansacademie. Danste verschillende jaren bij Dansgroep Krisztina de Châtel en werkte daarnaast als danser, mimer, choreograaf met Piet Rogie, Shusaku Takeuchi, Beppie Blankert, Luc Boyer en Karina Holla. Met Karin Post maakte hij meerdere voorstellingen en dansfilms en danste o.m. in een duet van Hans van Manen. Studiereizen naar Argentinië resulteerden in een tangovoorstelling en deelname aan een prijswinnende tangofilm, Nussin (regie Clara van Gool, Gouden Kalf 1998). De afgelopen jaren werkte hij onder meer met Margrith Vrenegoor en speelde in verschillende muziek-, opera- en mimevoorstellingen. Verder werkt hij regelmatig als docent moderne dans en Argentijnse tango en geeft hij workshops in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf als ayurvedisch masseur.

Grand Theatre Groningen producent
Elk jaar is het Grand Theatre initiator van of als coproducent betrokken bij tussen de 10 en 15 theaterproducties. Deze variëren sterk in formaat en reikwijdte: kleinschalige projecten die alleen binnen de muren van het theater zelf gepresenteerd worden, locatievoorstellingen waarvan de enscenering afgestemd is op de speciale mogelijkheden van het theatergebouw en voorstellingen die op toernee gaan. Het Grand Theatre is een van de grotere productiehuizen in Nederland. Het theater heeft geen eigen gezelschap maar nodigt op ad-hoc basis theatermakers uit om hun plannen in Groningen te realiseren. In een aantal gevallen is het Grand Theatre één van de coproducenten. Het geeft bijvoorbeeld technische, facilitaire of administratieve ondersteuning. De basis onder al deze activiteiten is altijd het gesprek over artistieke kwaliteit en ontwikkeling. Het Grand Theatre wordt structureel gesubsidieerd door OCSW en de Provincie en Gemeente Groningen. www.grand-theatre.nl