Gemeente Harenkarspel

Hoe herken je een mantelzorger?

Op vrijdag 6 november van 10.00 tot 17.00 uur wordt in het Makado winkelcentrum in Schagen een Dag voor chronisch zieken en mantelzorgers georganiseerd. Het is een soort markt, waarin instellingen, bedrijven en overheid informatie geven over wat zij kunnen betekenen voor de chronisch zieke. Maar ook voor de mensen om hen heen. Met name mantelzorgers zijn welkom, want zij verdienen een steuntje in de rug en dat kan de gemeente hen geven. Gemeente Harenkarspel probeert in deze serie zoveel mogelijk mantelzorgers aan te spreken, zodat zij beseffen dat ze mantelzorger zijn en wat de gemeente voor hen kan doen. De serie heet Hoe herken je een mantelzorger?. Dit is aflevering 1.

Moeder gevloerd
Arjan loopt de kamer in. Zijn moeder ligt op haar rug op de bank, haar ogen strak op hem gericht. Hij schrikt er van. Ze is altijd zo doenig, steert meestal heen en weer door het huis om van alles op te ruimen of schoon te maken. Nu ligt ze daar, uitgeteld lijkt het."Wat is er met jou?" vraagt Arjan.

Zijn moeder veegt een hand over haar voorhoofd.

"De pijn in mijn rug is niet meer te houden."

Arjan kijkt naar haar gezicht en ziet dat ze pijn heeft. Ze trekt haar mond in een grimas.

"De dokter was hier net. Hij zegt dat ik een recidief hernia heb. Toen jij vijf jaar was, ben ik geopereerd. Dat moet nu weer. En ik moet rekening houden met drie maanden waarin ik niks mag doen."

Het is duidelijk. Zijn moeder heeft hulp nodig. Van hem, want hij is hier. Snelle gedachten schieten door Arjans hoofd. Gelukkig zit hij in groep 8 en heeft nog geen huiswerk. En de volleybal vanmiddag moet maar even zonder hem. Zijn zusje Alice, zeven jaar oud, komt straks ook thuis uit school. Zijn vader is vrachtwagenchauffeur op het buitenland. Die is er aan het einde van de week pas weer. Ernstig bezorgd is Arjan ineens om zijn broertje van twee.

"Waar is de kleine Steve?"

"Ik heb hem in zijn bedje gelegd, maar dat was twee uur geleden. Wil jij even gaan kijken?"

Arjan rent snel naar boven. Als hij de slaapkamerdeur opendoet, komt de geur hem al tegemoet. Een vieze luier. Getver. Gelukkig huilt Steve niet. Het jochie staat vrolijk rondkijkend in zijn ledikant en houdt zijn armpjes op naar Arjan. "Uit. Uit! " zegt hij.

Arjan weet dat hij de rol van zijn moeder niet zo goed kan overnemen. Hij doet nu wel alles wat hij kan en probeert met weinig ademhalen de billen van Steve schoon te maken. Maar morgen is er weer een dag en hij moet ook naar school. Hoe moet dat nou verder?

Als zijn vader s avonds belt, bespreken zijn moeder en vader het probleem. Zijn vader denkt dat er thuiszorg nodig is. Arjan weet dat je daarvoor bij de gemeente moet zijn. Daar hebben ze een Wmo-balie. "Maatschappelijke ondersteuning" heet het. Arjan gaat de volgende dag pas later naar school. Hij fietst eerst naar het gemeentehuis, naar het Wmo loket. Daar luistert de gemeentelijke medewerker naar hem. Ze zal op bezoek gaan bij hen thuis. Als Arjan die middag thuis komt, is de Wmo mevrouw al langs geweest. Zijn moeder is er helemaal wat opgelucht van. De Wmo mevrouw begreep het probleem meteen en bood haar begeleiding aan. Op haar aanraden heeft moeder twee vriendinnen en de buurvrouw gebeld. Zij komen om beurten 's middags een uurtje helpen met de kleine Steve. En voor de ochtenden wordt hij voorlopig opgevangen in het kinderdagverblijf. Arjans moeder moest kiezen of zij thuiszorg wil of liever een persoonsgebonden budget? Dat blijkt een vastgesteld bedrag, waarmee je hulp kan inkopen bij wie je maar wil. Hulpbehoevende mensen die een vaste kennis hebben die hen helpt, maken vaak gebruik van dat budget. De moeder van Arjan kiest daar echter niet voor. De medewerkster van de Wmo balie bemiddelt voor haar bij een thuiszorginstelling. Hun gezin krijgt vanaf morgen hulp.

Het steunpunt Mantelzorg kvnh biedt Mantelzorgers: Advies en begeleiding, praktische en emotionele steun, en is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur op telefoon 0223-661670 of email; steunpuntmantelzorg-kvnh@omring.nl

Gratis hulp
Voor professionele hulp bij (mantel)zorggerelateerde problemen en voor het overnemen van tijdrovend regel- en uitzoekwerk kunnen mantelzorgers kostenloos een beroep doen op de mantelzorgmakelaar. Mantelzorgmakelaar Ingrid Pieterse is telefonisch te bereiken op 072- 5627618 of via de mail op ipieterse@mantelzorgmakelaar.nl Kantooradres: De Strandwal 22a, 1851 VM Heiloo.

Voor alle vragen over de Wmo en wat de gemeente voor u kan doen: gemeente Harenkarspel, telefoon 0226-396600 vragen naar Wmo. Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600