Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SANDRO SETOLA. WINNAAR VAN DE CHARLOTTE VAN PALLANDT PRIJS 2009


06.11.2009-14.02.2010

In museum Beelden aan Zee opent op vrijdag 6 november a.s. de tentoonstelling Sandro Setola. Winnaar van de Charlotte van Pallandt Prijs 2009. Deze expositie geeft een fraai overzicht van het jonge, maar intrigerende oeuvre van de veelzijdige kunstenaar Sandro Setola die eerder dit jaar tot winnaar van de Charlotte van Pallandt Prijs is verkozen.

Het is de eerste keer dat museum Beelden aan Zee onderdak biedt aan de winnaar van de Charlotte van Pallandt Prijs. Deze tweejaarlijkse prijs, die tijdens de opening van de tentoonstelling officieel zal worden uitgereikt, werd in 1978 door de beeldhouwer Van Pallandt zelf in het leven geroepen. De prijs is bedoeld als aanmoediging voor veelbelovende, Nederlandse beeldhouwers onder de 35. Sandro Setola (Heerlen, 1976) is tot winnaar van editie 2009 uitgeroepen vanwege de gelaagdheid en weerbarstigheid in zijn werk. Het werk is confronterend en 'laat je tot stilstand komen', zoals de jury het omschreef.

Setola werkt met uiteenlopende media. Behalve beelden, maakt hij ook tekeningen, video's en installaties. Architectuur speelt een prominente rol in zijn oeuvre. Setola toont parallellen tussen de gebouwde wereld en natuurlijke fenomenen waardoor mens en gebouw kritisch tegenover elkaar kunnen komen te staan. Processen van isolatie, groei, transformatie en verval zijn in bijna al zijn werk terug te vinden.

Sandro Setola studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch, de Glasgow School of Art en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij exposeerde eerder in het Stedelijk Museum Schiedam, De Vishal in Haarlem en het GEM in Den Haag, waar hij ook de publieksprijs won van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilder-kunst. Deze expositie in Beelden aan Zee is zijn eerste grote overzichtstentoonstelling. Speciaal hiervoor maakte Setola een aantal nieuwe werken waaronder de installatie Reservaat. Hierin worden actuele thema's, zoals privacy, veiligheid en onderdrukking aan de kaak gesteld. De tentoonstelling Sandro Setola. Winnaar van de Charlotte van Pallandt Prijs 2009 is tot en met 14 februari 2010 te zien.

Dit project is een samenwerking tussen museum Beelden aan Zee, Stichting van Pallandt- prijs en de Van Bijleveltstichting. Museum Beelden aan Zee zal tevens gastheer zijn van de volgende twee edities van de Charlotte van Pallandt Prijs. Deze zullen respectievelijk in 2011 en 2013 te zien zijn.

Afbeelding: Sandro Setola, Reservaat, 2009, acrystal, 800cm (diameter). (Foto: Bob Goedewaagen).

museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag, +31 (0)70 358 58 57, Di. t/m zo. 11.00-17.00 uur, www.beeldenaanzee.nl, info@beeldenaanzee.nl, toegang volwassenen: ¤ 8,50--, 13-18 jaar : ¤4,25, kinderen t/m 12 jaar : gratis

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EINDE BERICHT////////////////////////////////////////////////////////////////




Ingezonden persbericht