Ingezonden persbericht


Persbericht 2 november 2009

Lovers, murderers and thieves

Bent u liefhebber van film & muziek? Dan is Vredenburg Leidsche Rijn op vrijdag 6 november a.s. uw plek. In de succesvolle serie De Vrijdag van Vredenburg speelt het Metropole Orkest dan de mooiste filmmuziek van de jaren 1950 tot heden. En veelal in fraaie arrangementen van Vince Mendoza, de bevlogen chef-dirigent van het Metropole Orkest. U hoort beroemde thema's aan u voorbij trekken, zoals die van The Godfather, Goldfinger, Docter Zhivago en Cinema Paradiso, maar ook van films als Chinatown, Sophie's Choice en Spellbound. De bijbehorende filmfragmenten worden geprojecteerd op groot scherm.

De Amerikaanse arrangeur, dirigent en componist Vince Mendoza werd geboren in Connecticut in 1961 en studeerde al als kind trompet. Hij promoveerde in compositieleer aan de Ohio State University in 1983, en werd gecontracteerd door Blue Note Records, waar hij Start Here en Instructions Inside op cd uitbracht. Zijn composities werden gecovered door Gary Burton, Pat Metheny, Michael Brecker en Charlie Haden. Mendoza arrangeerde vaak voor hen, maar ook voor zangers als Robbie Williams, Björk en Elvis Costello. Vince Mendoza won twee Grammy Awards met Joni Mitchell. Zijn cd Epiphany bevat composities die Mendoza schreef voor het London Symphony Orchestra.

Het Metropole Orkest, opgericht door Dolf van der Linden in 1945, heeft zich in zijn lange bestaansgeschiedenis ontwikkeld tot een veelzijdig orkest, dat met vele artiesten heeft samengewerkt in vele genres, van jazz en pop tot kleinkunst en cabaret. Sinds de komst van componist-arrangeur Vince Mendoza, in 1998 als vaste gastdirigent en sinds november 2005 chef-dirigent en artistiek leider, zijn de optredens van het Metropole Orkest nog diverser en kleurrijker geworden. Optredens werden verzorgd met onder anderen Charles Aznavour, Shirley Bassey, Andrea Bocelli, Joe Cocker, Elvis Costello, Céline Dion, Brian Eno, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, The King's Singers, Toots Thielemans, Sarah Vaughan, Trijntje Oosterhuis, de Turkse zangeres Sezen Aksu en fado-zangeres Mariza.

6 november 2009, 20.15 uur Vredenburg Leidsche Rijn, inleiding Aukelien van Hoytema 19.30 uur

Filmmuziek
Metropole Orkest
Vince Mendoza dirigent

Lovers, murderers & thieves

Filmmuziek van o.m. William Walton, Michel Legrand, Nino Rota, Herbie Hancock, Burt Bacharach en Henri Mancini.

Vredenburgserie i.s.m. TROS




Ingezonden persbericht