Gemeente Tilburg

Persbericht

Amphiltheater speelt 'de Bedelaarsopera'

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan speelt het Amphiltheater op:
· vrijdag 6 november om 20.15 uur

· zaterdag 7 november om 19.30 uur (galavoorstelling)
· zondag 8 november om 14.30 uur
het theaterstuk 'de Bedelaarsopera' van John Gay. De regie van het stuk is in handen van Anny Ketelaars. De voorstellingen vinden plaats in het Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle.

De opbrengst van de voorstellingen gaat naar het Johan Stekelenburgfonds voor kansarme kinderen.

"Wie heden veracht wordt, kan morgen in trek zijn"

"Wie heden in trek is , kan morgen veracht zijn"
Mack de Barbaar houdt van het wilde leven. Hij maakt lol met de hoeren van Londen en voelt zich thuis in de onderwereld tussen dieven en zakkenrollers. Terwijl hij weet dat er een vrouw zwanger van hem is, trouwt hij stiekem met Polly Verraaium, de dochter van een heler. Polly's vader "werkt" in twee richtingen. Hij is heler, verklikker en heeft heel wat macht over leven en dood van struik- en straatrovers. Verraaium wil dat Polly haar kersverse echtgenoot aanbrengt zodat hij opgehangen zal worden waardoor zij, als weduwe, zijn geld krijgt en bovendien de beloning die op zijn hoofd is gezet. In plaats daarvan waarschuwt Polly echter Mack, die zich uit de voeten maakt. Door verraad van de hoertjes met wie hij zich gewoonlijk placht te vermaken, komt hij toch in de gevangenis terecht. Daar krijgt hij het bezoek van Lucy Slotterop die hoogzwanger van hem is en hem zo ongeveer de ogen komt uitkrabben uit woede om zijn huwelijk met Polly. Mack weet haar echter voor zich te winnen. Polly en Lucy zijn rivalen en vertrouwen elkaar voor geen cent. Terecht, want Lucy probeert Polly te vergiftigen, tevergeefs overigens... Mack wordt uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op het moment dat hij opgehangen zal worden, komt de cipier van de gevangenis op de proppen met nog drie vrouwen die zwanger zijn van Mack. Dat is te veel voor Mack en hij zegt dat hij dan maar liever dood is. Maar het loopt goed af. Mack moet het echter voor de rest van zijn leven bij één vrouw houden. The Beggar's Opera ging in 1728 in Londen in première en werd met ruim zestig voorstellingen de langstlopende theaterproductie uit de achttiende eeuw. The Beggar's Opera ging de geschiedenis in als de eerste ballade-opera, een vermakelijke komedie waarbij gezongen en gesproken wordt. Dankzij de inspanning van de musicologe, is de oorspronkelijke muziek uit 1728 gebruikt.

De rolverdeling:

Jan Witte Proloog/epiloog Harry Klinkers Mackie Sjef Smid Verraaium Harry van Leusden Slotterop Hans van Loon Kobus met tic en agent Jan de Cock Jaap Graaivinger en agent Ivo Jansen Gappertje Dymph Donders Vlugge Eddy Pieter van Spaendonck Matheus de Munter Timo Osse Harry Roversen John Heeren Bennie Wegwezen en tapper Jan Pieter Six Robert van Buidelaar Elly de Charro Polly Dorothé Schretlen Lucy Hanneke Lemmens Mevrouw Verraaium Emmy Vandoninck Dina de Slons Esther Kock Mevrouw Vleister Letty Brands Mevrouw Helleveeg Rita Verstraten Jansje Bordeel Els Harting Suusje Dirkerop Marianne Mutsaerts Mevrouw Sladerin Liesbeth Westendorp Mietje Grotebek Leontine de Cock Betsie de Hoer

De crew:
Anny Ketelaars (regie)
Kitty Meulenbroek (regie assistente)
Lisette Koogje (zang)
Inge de Brouwer (musicologe)
Munira Jakunina (piano)
Maarten Swagemakers (productiebegeleiding)
Nolly Willemsen (kleding)
Lex Lemmens (techniek/decor)
Marieke Rietra Mutsaerts (dans)
Marijke van Veen (rekwisieten)
Marja Jansen (grime)