Ingezonden persbericht


Processie van twaalf maagden openen chocolade festival CHOCA met heilige maagd Maria van Guadelupe.

De aftrap van het chocoladefestival CHOCA in Amsterdam is op vrijdag 6 november om 16.00 uur. 12 Maagden zullen de heilige Maria van Guadelupe van NH Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam naar het episch centrum van het festival, de centrale bibliotheek aan de Oosterdokskade (OBA) dragen.

Deze chocolade madonna uit Mexico, gemaakt van maar liefst 65 kilo pure chocolade, rode pepers en sinaasappelschillen symboliseert het goed en kwaad van de cacaohandel. Zij verbindt heden en verleden van de cacaoproducerende landen met de grootste cacaohaven in de wereld: Amsterdam!

Het idee en de uitvoering van deze processie komt van André Amaro, een Portugese culinaire duizendpoot en kunstzinnig kok. Met zijn liefde voor madonna's, pure chocola en mooie vrouwen heeft hij vol overgave deze Azteekse Maria tot leven gebracht. De route loopt vanaf de Dam (start NH Grand Hotel Krasnapolsky) via Metropolitan Deli (Warmoesstraat) naar de centrale bibliotheek de OBA. Tijdens de processie worden brokken chocolade aan voorbijgangers uitgedeeld. In de centrale bibliotheek aan de Oosterdokskade zal de heilige maagd twee weken lang te bewonderen zijn.

Op vrijdag 20 november maakt de heilige Maria van Guadelupe haar laatste tocht naar haar rustplaats: een feestende massa mensen in Amsterdam Marcanti. Daar wordt ze feestelijk verslonden als eerbetoon aan passie, liefde en eerlijke chocolade.

Van zaterdag 7 tot en met zondag 22 november zal Amsterdam de zetel zijn van hét festival van chocolade uitspattingen, cuisine, amusement, lezingen, noem maar op... de geur van chocolade zal over de stad hangen! Het festival biedt chocoladeliefhebbers talloze proeflocaties in de stad, waar onder andere restaurants, hotels en patissiers culinaire smaaksensaties aanbieden. Dit jaar doen ook Zaanstad en Amstelveen mee (Salon du Chocolat in het Stadshart Amstelveen). Er zijn veel activiteiten die de rijke cacaogeschiedenis van Amsterdam benadrukken. Wandelend, varend of fietsend kunnen bezoekers met cacao-experts op pad.