Gemeente Delft

Samenwerkingsovereenkomst Grotius College, ROC Mondriaan , SSPB en gemeente Delft

In Delft hebben onderwijsinstellingen aangegeven samen te willen werken op het gebied van het beroepsonderwijs. Vrijdag 6 november ondertekenen wethouder Rensen (o.a. jeugd en onderwijs) en wethouder Bolten (o.a. werk, inkomen en participatie), het Grotius College, ROC Mondriaan en SSPB (Opleidingsbedrijf STUBO) een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking heeft als belangrijk doel de doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo te verbeteren, waardoor voortijdig schoolverlaten wordt voorkomen en de kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot.

Voor sommige leerlingen op het vmbo is de overstap naar het mbo extra moeilijk. Vooral voor degenen die liever in de praktijk leren, maar die nog geen beeld hebben van hun toekomstige beroep. In dit samenwerkingsverband worden leerbedrijven ingericht waar leerlingen meteen in de praktijk aan de slag kunnen en een beroep in een vroeg stadium leren kennen. Ook worden specifieke schakelvoorzieningen gerealiseerd om de stap vmbo-mbo goed te laten verlopen. Voortijdig schoolverlaten wordt op deze wijze teruggedrongen en het behalen van de startkwalificatie wordt hierdoor vergroot. Daarnaast is er meer arbeidsmarktgarantie.

Het samenwerkingsverband
Het nieuwe samenwerkingsverband omvat verschillende soorten beroepsonderwijs: Het reguliere vmbo met de daaraan gekoppelde praktijkschool, de opleidingen van de SSPB voor de leerlingwerknemers in de bouw en een centrale AKA-voorziening gekoppeld aan een praktijkleercentrum, naar wens van de drie Delftse vmbo scholen. AKA is een praktijkgerichte beroepsopleiding op niveau 1 voor beginnende beroepsbeoefenaren. Leerlingen zonder vmbo-diploma kunnen er aan deelnemen.

De samenwerking heeft voor het bedrijfsleven als meerwaarde dat er een betere aansluiting van het onderwijs op de eisen van de arbeidsmarkt is. De partijen behouden hun eigen identiteit, maar door gezamenlijk gebruik van elkaar ruimtes wordt een efficiëncyslag gemaakt en ontstaat de mogelijkheid voor interactie en samenwerking. Daarnaast is de samenwerking geschikt om gebruik te maken van elkaars expertise en kennis.

Noot voor de redactie (