Première Afrikaanse tournee Sahel Opera op 6 november

05/11/2009 20:36

Prins Claus Fonds

Bintou Were, een Sahel Opera toont hoe Afrika en Europa van elkaar verschillen en met elkaar verbonden zijn

Op vrijdag 6 november gaat de Afrikaanse tournee van Bintou Were, een Sahel Opera van start in Ouagadougou de hoofdstad van Burkina Faso. Bintou Were, un Opéra du Sahel vertelt het verhaal van een vrouw en een groep mannen die door de Sahel reizen op weg naar Europa een neemt zo op kritische en humoristische wijze de relatie tussen Afrika en Europa onder de loep. De opera, naar een idee van Prins Claus, is een coproductie van het Prins Claus Fonds, de Republiek Mali en Théatre du Chatelet in Parijs. Na de première in Burkina Faso zal de opera te zien zijn in Mauritanië, Senegal en Mali.

De opera vertelt het verhaal van de jonge vrouw Bintou Were, die samen met een groep mannen onder leiding van een mensensmokkelaar door de Sahel richting Europa trekt. Meerdere mannen claimen de vader te zijn van het kind dat Bintou Were in haar buik draagt, opdat zij makkelijker asiel kunnen verkrijgen in Europa. Hoe dichter de groep de grens met Europa nadert, hoe meer de vraag zich aandient waar het kind zal opgroeien: in Afrika of in Europa. Het libretto van de opera is geschreven door Koulsy Lamko uit Tsjaad en Wasis Diop uit Senegal. Bijzonder is dat alle zangers zingen in hun eigen lokale taal. De hoofdrol, van Bintou Were, wordt vertolkt door Djénéba Kone (Mali), mensensmokkelaar Diallo wordt gespeeld door Carlo D (Senegal). In totaal werken er tijdens deze tourmeer dan 40 kunstenaars mee aan de Sahel Opera.

Sinds de oprichting van het Prins Claus Fonds in 1996 opperde Prins Claus het idee voor een Afrikaanse opera. Hij zag een productie voor zich waarin Afrikaanse musici, zangers, acteurs en dansers excelleren. Daarbij wilde hij een thema aan de orde stellen dat relevant is voor de relatie tussen Afrika en Europa. In Bintou Were staat de zoektocht naar een beter leven centraal van een groep Afrikanen op weg naar Europa waar zij hopen hun dromen te realiseren. De wereldpremière van de Sahel opera vond plaats in 2007 in een speciaal daarvoor gebouwd openluchttheater aan de oever van de Niger in Bamako (Mali). De productie is daarna te zien geweest in Amsterdam tijdens het Holland Festival in en in Théatre du Chatelet in Parijs.

Tourschema Bintou Were, een Sahel Opera


6 en 7 november: Ouagadougou, Burkina Faso


13 en 15 november: Nouakchott, Mauretanië


20 en 21 november: Dakar, Senegal


27 en 29 november: Bamako, Mali





http://www.princeclausfund.org/press