Gemeente Utrecht


PERSBERICHT

6 november 2009

Gemeenteraad stelt begroting 2010 vast

De gemeenteraad heeft donderdagavond 5 november de begroting voor 2010 vastgesteld. Vooral de bezuinigingen op welzijn en de omvang van het personeelsbestand waren onderwerp van debat. De raad bracht een aantal wijzigingen op de begroting in. Zo stelde hij ¤150.0000,- beschikbaar voor Huurteams en draaide de bezuiniging op graffitibestrijding terug. Naast de begrotingsstukken, stelde de raad ook het bestemmingsplan bedrijventerrein Overvecht vast.

De Programmabegroting 2010 gaat over 1,46 miljard euro. De begroting werd aan het eind van de avond vastgesteld. De oppositie (GroenLinks, SP, D66, Leefbaar Utrecht en Burger en Gemeenschap) stemden tegen. De raad diende 34 amendementen en moties in. De meeste amendementen haalden het niet.

Welzijn

De coalitiepartijen meenden dat de bezuinigingen op welzijn geoorloofd zijn. De oppositie vonden deze te rigoureus. Zij dienden een aantal amendementen in om de bezuinigingen ongedaan te maken of af te zwakken. Het college meldde volgend jaar met een notitie over vernieuwend welzijnsbeleid te komen en initiatieven en vrijwilligers te blijven steunen. De ingediende amendementen haalden het niet.

Personeel

Bijna alle partijen besteden in hun betoog aandacht aan de omvang van het gemeentelijke personeelsbestand. Het aantal ambtenaren is de afgelopen jaren flink gegroeid. Ook de externe inhuur moet minder vindt de raad. Een motie van de VVD, CDA, Leefbaar Utrecht, GroenLinks, D66 en Burger en Gemeenschap, waarin het college werd opgedragen om het aantal ambtenaren te koppelen aan het aantal inwoners van de stad, werd aangenomen. Wethouder Van der Sluijs meende dat de gemeente ook moet sturen op taken en kwaliteit.

Lokale lasten

De raad stelde een aantal verordeningen voor de lokale lasten vast. De OZB en de afvalstoffenheffing gaan omlaag. De coalitiepartijen waren blij met de lastenverlichting. De SP meende dat deze terecht komt bij de huishoudens die het het minste nodig hebben. GroenLinks, Leefbaar Utrecht en D66 zouden het geld liever aan andere zaken hebben besteed.

Amendementen en moties


* De raad reserveerde bij amendement ¤ 150.000, - voor 22010 om een Utrechts Huurteam mogelijk te maken. Het Huurteam moet wantoestanden op de woningmarkt zoals te hoge huren en brandonveilige situaties terugdringen. Bij de begroting 2011 wordt naar aanleiding van de opgedane ervaringen een structurele dekking voorgesteld.


* Een bezuiniging van ¤ 90.000, - op graffitibestrijding werd terug gedraaid door een amendement van het CDA, PvdA, VVD en ChristenUnie. De indieners meenden dat graffiti verloedering en onveiligheidsgevoelens in de hand werkt.


* Een motie van de coalitiepartijen om de bezuinigingen op cultuur anders te verdelen werd aangenomen. Bij de verdeling moet rekening worden gehouden met onder andere grootte, eigen vermogen en bereik van instellingen. Ook werd het college opgedragen hierbij een substantiële bezuiniging op de subsidie aan poppodium Tivoli in overweging te nemen. De oppositiepartijen stemden tegen.


* Een motie van de coalitiepartijen en Burger en Gemeenschap om vaker te vegen in de binnenstad en grote winkelcentra werd door het college overgenomen.


* De steun aan stichting STIL, die zich bezighoudt met hulpverlening aan uitgeprocedeerde asielzoekers, wordt in 2010 in stand gehouden.


* Een motie om de slagkracht van de gemeentelijke toezichthouders op peil te houden werd door het college overgenomen. De raad wordt in februari geïnformeerd over zichtbaarheid en slagkracht van de toezichthouders.


* D66 diende bij amendement een tegenbegroting in. Dit kreeg geen steun van de andere partijen.

Bestemmingsplan bedrijventerrein Overvecht

De raad stemde unaniem in met het nieuwe bestemmingsplan voor bedrijventerrein Overvecht. Het besluit hierover was doorgeschoven uit de raad van 29 oktober. Het CDA diende, gesteund door VVD, SP, PvdA, D66 en GroenLinks, een amendement in om de uitbreidingsmogelijkheden van kwekerij De Minstroom te behouden. Dezelfde partijen aangevuld met de ChristenUnie dienden een motie in om ervoor te zorgen dat de Stichting Utrechtse Lijnbaanbesturing (SUL) zijn activiteiten kan blijven uitvoeren op het bedrijventerrein. Uitbreidingswensen van het SUL worden nader beoordeeld. Het amendement en de motie werden ook unaniem gesteund.