Politie Twente

Persbericht Politie Twente

Enschede, 5 november 2009

Politie Twente verwerkt financiële maatregelen in begroting 2010-2013

De politie Twente presenteert maandag 9 november een Gewijzigde Begroting 2009 en de Concept Meerjarenbegroting 2010-2013 aan het Regionaal College. De meerjarenbegroting laat zien dat de bezuinigingen en financiële maatregelen die de politie Twente moet doorvoeren leiden tot een resultaat uit normale bedrijfsvoering die nagenoeg neutraal is over de periode 2010-2013. Daarmee realiseert de politie Twente een begroting waarin de nullijn is bereikt. De bezuinigingen leiden niet tot minder functies, zodat de operationele sterkte overeind blijft. Er zijn wel diverse risico's benoemd die alle financieel negatief uitwerken indien ze werkelijkheid worden.

De politie Twente moet elk jaar in november de nieuwe begroting vaststellen en aanbieden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). In de voorliggende begroting heeft de politie zo goed mogelijk de aangekondigde bezuinigingen en financiële maatregelen verwerkt die de minister van BZK heeft aangekondigd. Zo wordt een deel van het eigen vermogen overgeheveld naar BZK, waarbij de minister jaarlijks een deel terugbetaalt. Ook draagt het korps zoals afgesproken geld af voor de betaling van de CAO. Diverse andere maatregelen leiden tot minder kosten (inkoop, ICT) of tot minder budget (innovatie, huisvesting, reserve). Met deze aanpak en voortbouwend op het degelijke financiële beleid van de afgelopen jaren - waarin nadrukkelijk gestuurd is op verlaging van personele kosten, huisvesting en automatisering - is het mogelijk dat het korps de bezuinigingen verwerkt in een meerjarig sluitende begroting zonder personele gevolgen vanwege de bezuinigingen. Per 1 februari 2010 moet een definitieve meerjarenbegroting aan BZK worden overhandigd, uitgaande van de exacte bedragen die Twente moet verwerken.

Gewijzigde Begroting 2009
Er is ook een Gewijzigde Begroting 2009 opgesteld. Het verwachte negatieve resultaat uit normale bedrijfsvoering is met E 0,7 miljoen een miljoen euro positiever dan aanvankelijk gepland. Daarvoor zijn diverse redenen. Zo zal de politie geen nieuw bureau in Almelo bouwen, maar het bestaande renoveren en verbouwen. De aanschaf van het nieuwe vuurwapen is verschoven naar 2012, wat in 2009 een voordeel van E 1 miljoen oplevert.

Het Regionaal College wordt gevormd door de burgemeesters van de 14 Twentse gemeenten,de Hoofdofficier van Justitie van het arrondissement Almelo en de korpschef en vormt het bestuur van de politie Twente. Beide begrotingsvoorstellen en het Formatieplan 2010 worden maandag 9 november besproken in het Regionaal College.


- - - -