Ingezonden persbericht


Raadsvragen aangaande de studentenhuisvesting in Den Haag

Den Haag, 5 november 2009

Aan de voorzitter van de gemeenteraad, de heer J.J. van Aartsen,

Het aantal studentenwoningen in Den Haag blijft achter bij de vraag. Bij studentenhuisvester Duwo staan 3500 studenten op de wachtlijst. De gemiddelde kamerhuur in Den Haag bedraagt 412 euro per maand, 48 euro meer dan gemiddeld in Nederland. De PvdA vindt het een pittige huur, als je de hoogte van de studiebeurzen in aanmerking neemt. Dit komt mede door het feit dat DUWO alleen zelfstandige eenheden wil bouwen, terwijl in andere studentensteden veel onzelfstandige studentenkamers worden verhuurd. Positief is de aanwas van het aantal studentenwoningen, in het nieuwe studiejaar is er 12,6% (347 kamers) bij gekomen.

Een aantal plannen - ter versterking van de campus gedachte rondom ROC Mondriaan en Haagse Hogeschool - stagneert. De kredietcrisis heeft consequenties voor de opdrachtgevers die deze bouwplannen moeten financieren. In het kader van de crisisbestrijding en de leniging van de kamernood, ziet de Haagse PvdA fractie graag dat er zo spoedig mogelijk gebouwd wordt. De PvdA wil ook vernemen welke plannen voor studentenwoningen er concreet op stapel staan.

Op basis van artikel 38 van het Reglement van Orde stellen wij het college hierover de volgende vragen:


1. Grote nieuwbouwprojecten van studentenwoningen betreffen onder andere de Rijswijkseweg, de Waldorpstraat en de Van der Kunstraat. In welke gevallen is de bouwvergunning verstrekt en om hoeveel studentenwoningen gaat het in totaal?


2. Met de beleidsaanpassing kamerbewoning zouden er meer mogelijkheden ontstaan voor het op kamers nemen van studenten. In hoeveel gevallen is al van deze nieuwe mogelijkheid gebruik gemaakt? Kan bij benadering worden aangegeven voor hoeveel studenten dit tot nu toe soulaas heeft geboden?


3. Het verstrekken van een bouwvergunning leidt niet direct tot start bouw. Kunt u zeggen op welke data het slaan van de eerste palen van bovenvermelde bouwplannen gepland staan? Wat is de reden van de vertragingen bij de genoemde projecten?


4. In welk geval zijn bovengenoemde bouwplannen voor studentenwoningen voorzien van een gemeenschappelijke ruimte per cluster van woningen? Bent u met de PvdA fractie van mening dat gemeenschappelijke ruimten in studentencomplexen een belangrijke sociale functie vervullen? Bent u bereid hierover in gesprek te gaan met de Minister van WWI om ook huurtoeslag voor "onzelfstandige" studentenkamers mogelijk te maken?


5. Bent u bereid met DUWO afspraken te maken over het realiseren van echte 'studentenhuizen' waarin kamers worden verhuurd, tegen een prijs die meer in de pas loopt met het landelijk gemiddelde? Bent u bereid elke kamer een apart huisnummer toe te kennen opdat huurtoeslag geen probleem meer is?

Susan Cohen Jehoram Marko Fehres
PvdA PvdA




Ingezonden persbericht