Gemeente Heerlen

In verband met een wetswijziging
Circa 400 huisbezoeken bij Wmo klanten

De gemeente Heerlen gaat vanaf medio volgende week ongeveer 400 bezoeken afleggen bij mensen die recht hebben op hulp bij het huishouden. Het gaat om burgers die daarvoor een zogenaamde alfahulp hebben ingehuurd via een thuiszorgorganisatie. Met ingang van het nieuwe jaar mogen thuiszorgorganisaties daarvoor geen alfahulpen meer inzetten.

Als burgers hun vaste hulp willen behouden, zal de thuiszorgorganisatie ze in dienst nemen. Wil de alfahulp dat zelf niet, dan krijgt de klant een nieuwe hulp toegewezen. Een andere mogelijkheid om de vaste hulp te behouden is het aanvragen van een zogenaamd PGB (persoonsgebonden budget).

Ingrijpend
Omdat deze wijzigingen voor de klanten nogal ingrijpend zijn, heeft de gemeente Heerlen ervoor gekozen om ze in een gesprek op de hoogte te brengen van de mogelijkheden. Het zijn vaak oudere mensen die gebruik maken van deze diensten en het informeren per brief is dan niet altijd even duidelijk voor iedereen.

Uitzendkrachten
De huisbezoeken worden afgelegd door uitzendkrachten die speciaal voor deze gelegenheid worden ingehuurd. De eerste bezoeken worden half november gehouden. Halverwege december is iedereen aan de beurt geweest.

Gemeente Heerlen, 6 november 2009