Gemeente Rotterdam

Collegevergadering van 3 november 2009

Burgemeester

1

27-10

Het college heeft op 27 oktober 2009 besloten de bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheid voor de strandwachttaak over te nemen van de deelgemeente Hoek van Holland. Daarbij wordt de strandwachttaak in Hoek van Holland opgenomen in de Dienstverleningsovereenkomst tussen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de gemeente. Bovendien wordt de gemeente Rotterdam opdrachtgever. De strandwachttaak in Hoek van Holland wordt sinds 2007 uitgevoerd door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

2

03-11

Het college stelt op donderdag 5 november 2009 van 17.00 tot 19.00 uur de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor het afscheid van de traineegroep 2007-2009 van de gemeente Rotterdam. De wethouder Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie zal als gastheer optreden.

3

03-11

Het college stelt op vrijdag 13 november 2009 van 14.00 tot 18.00 uur de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van de Elly Ameling Prijs. De prijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. De burgemeester is gastheer van deze bijeenkomst.

Wethouder Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie

1

03-11

Het college heeft kennis genomen van het reisverslag van wethouder Bolsius. Van 28 september tot 3 oktober 2009 bracht de wethouder een bezoek aan Osaka en Tokio in Japan. De wethouder leidde hierbij een brede bedrijfsdelegatie die samenwerkt met het Rotterdam Climate Initiative. Het doel van de reis was kennis op te doen op het gebied van duurzaamheid. Het bezoek slooGeet aan bij het bezoek van de minister van Verkeer en Waterstaat aan Japan ter gelegenheid van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen Nederland en Japan.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1

27-10

Het college stelt de raad voor een aantal adressen aan te wijzen om particuliere woningen te verbeteren. Deze adressen zijn ondermeer in Carnisse, Bloemhof en Oud Charlois. In het Collegeprogramma is de doelstelling opgenomen om 5.000 particuliere woningen te verbeteren. Eén van de instrumenten hierbij is het aanschrijven tot verbeteringen waarbij de eigenaren een beroep kunnen doen op subsidie particuliere woningverbetering.

2

03-11

Het college heeft besloten het ontwerp-projectbestemmingsplan 'Gasmengstation Botlek' ter inzage te leggen. Het plangebied is ongeveer 1,3 hectare groot en ligt ten zuiden van de A15, aan de Plaatweg. Het ontwerp wordt voor zes weken ter inzage gelegd. Iedereen kan in deze periode zienswijzen indienen.

3

03-11

Het college heeft besloten een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met Stedin B.V. om feitelijke leegstand in kaart te brengen. Het college heeft wethouder Karakus gemandateerd om deze overeenkomst te tekenen. Het doel van de samenwerking is om de stad leefbaarder en veiliger te maken. De samenwerking bestaat uit het kijken of gegevens van Stedin corresponderen met de gegevens in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Rotterdam, zonder daarbij persoongegevens uit te wisselen. Zo kan er gecontroleerd worden of er contracten voor levering van gas en elektriciteit aanwezig zijn.

4

03-11

Het college wil eigenaar-bewoners met funderingsproblemen perspectief bieden om de problemen aan te pakken. De ervaring heeft geleerd dat financiering van het funderingsonderzoek voor een aantal eigenaren een belemmering vormt. Daarom heeft het college de regeling voor funderingsleningen bij funderingsherstel uitgebreid met een gemeentelijke lening van maximaal ¤ 4.000 per eeigenaar voor funderingsonderzoek en begeleiding. Een voorwaarde hierbij is dat dit onderzoek wordt uitgevoerd voor de gehele bouwkundige eenheid. De lening voor funderingsonderzoek kan opgenomen in de lening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten voor funderingsherstel of binnen 5 jaar apart worden afgelost.

5

03-11

Het college heeft besloten tot een tijdelijke ophoging van de financieringsgrens waarbij startersleningen kunnen worden verstrekt. Hierdoor is het mogelijk startersleningen te verstrekken tot aan een maximum van ¤ 350.000,-. Het collegge volgt hiermee de tijdelijke landelijke verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie. Voorheen gold een maximale financieringsgrens van ¤ 2665.000,- om in aanmerking te komen voor een starterslening. De ondergrens blijft gehandhaafd op ¤ 176.715,-. De verhoging geldt met terugwerkeende kracht vanaf 1 juli 2009 tot aan 1 januari 2011.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1

27-10

Het college heeft besloten tot een wijziging van de artikelen 6 en 7 van de regels Subsidiëring Veiligheidsadvies en Maatregelen (SVM) 2008. Met de wijziging van artikel 6 wordt de subsidieregeling ook van toepassing verklaard voor ondernemers in de nachthoreca. Artikel 7 is gewijzigd door een einddatum van 31 maart 2010 in dit artikel toe te voegen.

2

03-11

Het college heeft op 3 november 2009 het Marktreglement Rotterdam 2008 gewijzigd om alternatieve wijzen van toewijzing van standwerkerplaatsen op de Rotterdamse warenmarkten mogelijk te maken. De dienst Stadstoezicht kan zo gebruik maken van bijvoorbeeld elektronische loting. Bij elektronische loting kunnen de standwerkers zich via internet voor een standplaats aanmelden. Zonder tussenkomst van de marktmeesters krijgen standwerkers voor de betreffende marktdag bericht of aan hen een standplaats is toegekend.

3

03-11

Het college heeft de raad voorgesteld de Marktverordening Rotterdam 2008 te wijzigen om experimenten met nieuwe marktconcepten mogelijk te maken. Zo is het college voornemens een proef te doen op een deel van de markt op de Binnenrotte en de markt op het Afrikaanderplein. De proeven zijn bedoeld om de warenmarkten te revitaliseren.

Wethouder Participatie, Cultuur en Milieu

1

27-10

Het college van B&W heeft de voortgang van het Rotterdam Climate Initiative besproken en het Actieprogramma 2009-2010 vastgesteld (inclusief financiën). Aan GMT Fysiek en directeur Klimaat is opdracht gegeven een organisatievoorstel uit te werken voor de positionering van het duurzaamheiddossier binnen de gemeentelijke organisatie en de DCMR. Het college heeft verder besloten dat vanaf 2010 duurzaamheid als vaste paragraaf wordt opgenomen in de managementcontracten van de gemeentelijke diensten.

2

27-10

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het gebruik van de Gouvernestraat 133 ten behoeve van het Productiehuis Theater en Dans verder te onderzoeken (in de geest van motie de Jong bij kaderbrief 2010) nadat Lantaren/Venster naar de Wilhelminapier is verhuisd. De directeur dKC heeft de opdracht gekregen om in samenspraak met de directeur OBR hiertoe een definitief voorstel uit te werken

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


*

het raadslid M. Heijmen (PvdA) over Marokkanentafels vastgesteld.


*

het raadslid R. Sörensen (Leefbaar Rotterdam) over betaalde Marokkanentafels vastgesteld.


*

de raadsleden Z. Baran, F. El Haji en M. van Muijen (allen PvdA) over zwakbegaafde recidiverende jongeren.


*

het raadslid E.P. van Heemst (PvdA) over de oproep van de politiebond ACP om het aantal festivals in Rotterdam te beperken vastgesteld.


*

het raadslid A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) over afwezigheid Rotterdams College bij de Gay Pride vastgesteld.


*

van het raadslid M.G.T. Pastors (Leefbaar Rotterdam) over Econcern vastgesteld.