Vaccinatie A/H1N1-griep van prioritaire groepen start morgen

06/11/2009 15:18

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Op een persconferentie deze namiddag, heeft Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx de start van de vaccinatiecampagne tegen de A/H1N1-griep toegelicht in het bijzijn van griepcommissaris Marc Van Ranst en Xavier De Cuyper, administrateur-generaal van het geneesmiddelenagentschap FAGG.

Vanaf morgen zullen de vaccins tegen de A/H1N1-griep beschikbaar zijn bij alle apothekers die een bestelling plaatsten. De huisartsen kunnen hun dosissen afhalen en starten met de vaccinatie van de prioritaire beroeps- en bevolkingsgroepen. Sinds vorige week werden 1.000.000 vaccins door de overheid afgeleverd bij de 42 geneesmiddelendistributeurs. Zij hebben de afgelopen dagen de vaccins bij de apothekers geleverd. Vandaag worden 273.000 extra dosissen in het distributiesysteem gebracht.

De Belgische ziekenhuizen kregen eerder al 242.160 vaccins voor de vaccinatie van hun personeel. Aan de huisartsenkringen werden 9.510 dosissen geleverd. Deze eerste golf van vaccinaties in oktober had tot doel om overdracht van het virus op verzwakte patiënten tegen te gaan en om de beschikbaarheid van ons gezondheidszorgsysteem te garanderen.

Met de vaccins wordt ook het injectiemateriaal, een bijsluiter en informatiebrochures voor de patiënten meegeleverd. De huisartsen kregen een aparte brochure voor de vaccinatoren met toelichting bij het gebruik van het vaccin.

De volgende prioritaire groepen kunnen vanaf morgen een afspraak maken bij hun huisarts om gevaccineerd te worden :

- iedereen ouder dan 6 maanden die aan een chronische aandoening lijdt;

- alle ouders met kinderen jonger dan 6 maanden;

- zwangere vrouwen in het 2de of 3de trimester van de zwangerschap en vrouwen die een programma voor medisch begeleide voortplanting volgen;

- iedereen die werkt in het onderwijs, de kinderopvang of beroepshalve met kinderen werkt;

- al het personeel uit de gezondheidszorg

Wie een afspraak maakt bij zijn of haar huisarts hoeft enkel de SIS-kaart en de (electronische) identiteitskaart mee te nemen. Het vaccin is gratis en beschikbaar bij de huisartsen. Patiënten betalen het normale tarief voor een consultatie maar krijgen het volledige bedrag terugbetaald door de ziekteverzekering.

Alle informatie over de vaccinatiecampagne is terug te vinden op www.influenza.be en de gemeentelijke overheden verspreiden eveneens een brochure met informatie over de vaccinatie aan hun bewoners.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel