Ingezonden persbericht


"Onbegrijpelijk dat het RIVM ons niet heeft geïnformeerd"

TWEE OVERLEDEN 'VACCINATIE-BABY'S' AFKOMSTIG UIT HARDERWIJK

HARDERWIJK - Twee van de drie baby's die de afgelopen weken zijn overleden na vaccinatie, zijn afkomstig uit Harderwijk. Eén van de ouders heeft zich vanochtend gemeld bij de redactie van gezondNU. Een redacteur heeft via de plaatselijke moskee en Islamitische basisschool contact weten te leggen met een van de andere getroffen gezinnen, dat van Turkse afkomst is.

Gisteren bracht het tijdschrift gezondNU op haar website het nieuws dat vorige maand drie zuigelingen zijn overleden, enkele dagen na te zijn gevaccineerd tegen zes of zeven infectieziekten. Alle drie de kinderen waren geënt met het pneumokokkenvaccin Prevenar. De spuiten waren afkomstig uit één en dezelfde partij, die inmiddels niet meer mag worden gebruikt op last van het RIVM.

(tk) "Nooit ziek geweest"
De ouder die zich vanochtend heeft gemeld bij de redactie van gezondNU, is Andrea de Vroom (38) uit Harderwijk. Zij is de moeder van de zes maanden oude Damian Gloudemans, die vorige maand overleed na pneumokokkenvaccinatie. Zij heeft gisteren uit de media moeten vernemen dat nóg twee baby's zijn overleden na dezelfde inenting. "Ik vind het onbegrijpelijk dat het RIVM ons hier niet over heeft geïnformeerd", vertelt ze. "Ik krijg de indruk dat men deze zaak liever stil had willen houden." Damian Gloudemans werd op 29 april 2009 kerngezond geboren als de eerste van een drieling, na een zwangerschap van ruim 31 weken. De drie broertjes ontwikkelden zich conform verwachting, waarbij Damian het voortouw nam. "Hij liep voor in zijn ontwikkeling", vertelt zijn moeder. "Hij was sterk en kalm. Damian is nooit ziek geweest, nog geen verkoudheid." Op woensdagmiddag 21 oktober had de drieling een afspraak op het consultatiebureau in Harderwijk, voor de derde Prevenarspuit die tegelijk zou worden gegeven met de DKTP-Hib. "Ze zijn van te voren onderzocht. Alles was goed. Rond 16.00 uur zijn ze geprikt. Daarna zijn we met de drielingwagen naar huis gelopen. Eenmaal thuis lag Damian te slapen. Daarna heb ik de kinderen in bed gelegd, keurig op hun ruggetjes. Om 17.30 uur heb ik Damian nog horen huilen."

(tk) "Bel 112!"
Maar toen zijn moeder hem tien minuten later de fles wilde geven, sloeg de schrik haar om het hart. "Hij lag heel vreemd in zijn bed. Ik wist meteen dat het mis was. Hij was helemaal slap en had geen polsslag. Hij voelde warm aan, maar ademde niet meer. Ik heb meteen mijn dochter geroepen: "Bel 112!". En ik ben begonnen met reanimeren. Ik heb zelf in de zorg gewerkt en een reanimatiecursus gevolgd. De politie was er eerder dan de ambulance. De politieagent nam de reanimatie van mij over. Daarna landde op het sportveld achter ons huis de traumahelikopter. Het was ineens een heel rare film. Ik heb nog geroepen: "Hij heeft vanmiddag een inenting gehad!" Alles ging heel snel en grotendeels langs me heen. Ze hebben Damian min of meer stabiel gekregen en naar het AMC vervoerd." In het AMC in Amsterdam werd verminderde hersenactiviteit gemeten. "We zijn heel goed begeleid in het AMC. Maar over de inenting is niet meer gesproken. Op vrijdag 23 oktober is Damian hersendood verklaard en gaven de artsen aan de behandeling te willen stoppen. We mochten zelf het moment aangeven. De volgende dag is onze zoon overleden. Op woensdag 28 oktober - precies één week na de vaccinatie - hebben we hem naar Amersfoort gebracht waar hij is gecremeerd."

(tk) "Het blijft maar malen"
Afgelopen dinsdag kreeg Andrea de Vroom een telefoontje van de consultatiebureauarts. "Ze vroeg toestemming om het dossier van Damian door te mogen sturen naar het RIVM. Daar hebben wij in toegestemd. We willen dat de doodsoorzaak tot op de bodem wordt uitgezocht." Gisteren sloeg het nieuws dat in oktober nóg twee kinderen zijn bezweken na een identieke vaccinatie, in als een bom bij het gezin Gloudemans. "Ik wist niet wat ik hoorde, werkelijk niet. Dit hou je niet voor mogelijk. Ik kan er niet over uit dat we niet zijn gebeld door het RIVM. Als gezondNU dit niet had opgepikt, waren we het dan ooit te weten gekomen? Ik vrees van niet. Ook daarom vind ik dat onderste steen boven moet komen." Ook Arice Dogan (34) uit Harderwijk moest gisteren uit de media vernemen wat er met haar kind is gebeurd. Haar ruim vier maanden oude dochtertje Ayisenaz kreeg op 5 oktober de pneumokokkenprik, samen met het DKTP-Hib-HepB-vaccin. Op 16 oktober overleed Ayisenaz, die inmiddels is begraven in Turkije. "Een interview komt voor mij nog te vroeg", vertelt de moeder. "Ik hoop dat u dat begrijpt. Ik heb de hele nacht geen oog dichtgedaan. Het blijft maar malen in mijn hoofd." Gisteren zijn de twee broertjes van Damian Gloudemans opnieuw gevaccineerd, vóórdat het drama via gezondNU bekend werd. Uit voorzorg had de kinderarts ze laten opnemen in het ziekenhuis in Harderwijk. Vandaag zijn ze weer gezond en wel thuisgekomen. Marina Conyn van het RIVM stelt dat in dit soort situaties contacten met de ouders altijd worden voorbereid via hun behandelend artsen en het consultatiebureau. "Via die contacten wordt met de ouders een afspraak gemaakt op een voor hen passend moment. Wij overvallen mensen nooit. Onderdeel van ons onderzoek is áltijd contact met de ouders, omdat zij ons veel informatie kunnen verschaffen over de toedracht van het overlijden."

/////


Ingezonden persbericht