Ingezonden persbericht


Onder embargo tot 6 november 2009 20.00 uur

Ans Markus Kunstenaar van het Jaar

Uit acht finalisten is Ans Markus als Kunstenaar van het Jaar 2009 gekozen. Daarmee versloeg Ans Markus zeven andere bekende beeldend kunstenaars, waaronder Armando, Gerti Bierenbroodspot, Anton Corbijn en Erwin Olaf. De winnaar wordt vanavond bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Centraal Museum Utrecht waar 110 kunstliefhebbers aanwezig zijn ter gelegenheid van de start van de landelijke Kunstweek. Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de Kunstweek Prijs ter waarde van ¤ 10.000,- en een exposittie in museum Flehite in Amersfoort.

Op de tweede plaats eindigde Ted Noten gevolgd door Erwin Olaf en Armando. Op de vierde t/m achtste plaats eindigden respectievelijk Gerti Bierenbroodspot, Isabella Werkhoven, Anton Corbijn en Marlene Dumas. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook de prijzen voor het Talent van het Jaar en de Briljanten Kunstenaar worden uitgereikt. De prijs voor Talent van het Jaar, de kunstenaar jonger dan of 35 jaar die het hoogst is geëindigd in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, gaat naar Chris Berens (1976). Briljanten Kunstenaar van het Jaar, de kunstenaar ouder dan of 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is geëindigd, is Diet Wiegman (1944) geworden.

Ans Markus is bekend van haar windselschilderijen en maakte o.a. een serie hommages aan moderne klassieken, schilderijen over Medea, en interieurs van de Godshuizen. In het zoeken naar haar identiteit ontwikkelde Ans Markus een persoonlijke mythologie, die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. In deze zin vormt haar kunst niet alleen een vernieuwende bijdrage aan het realisme in de Nederlandse schilderkunst, maar is zij ook onmiskenbaar authentiek. Haar recente werk gaat over de levenscyclus en het creëren van een betere wereld. Haar schilderijen laten zien dat de thematiek hetzelfde is gebleven, maar een ruimere betekenis heeft gekregen, de emotionele belevingswereld van de mens in relatie tot zijn omgeving.

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Ans Markus: 'Ik word stil en blij tegelijk, ik lach en voel me ook triest, haar kunst brengt dat bij mij teweeg.' 'Ik vind haar een hele krachtige persoonlijkheid en vrouw. Die kracht komt ook naar voren in haar kunstwerken!' 'Hetzelfde, maar altijd anders, altijd toch weer spannend.' 'Het wordt eindelijk wel eens tijd, ze verdient het.' 'Fantastische vrouw met inspirerende manier van kunst maken... ook haar nieuwe passie, het ontwerpen van sieraden voor het Medical Knowledge Institute, waarbij de opbrengst volledig naar HIV besmette vrouwen in Zuid-Afrika gaat, die de sieraden maken naar haar ontwerp. Chapeau!' 'Deze kunstenares heeft zich al lange tijd bewezen als kunstenaar en maakt prachtige kunstwerken die ook juist een heel breed kader van mensen aanspreekt, niet alleen de kunstenaarswereld.'

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar meer dan 40.000 stemmen uitgebracht.

Eerder werden Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het Jaar.


---