Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Bericht voor huisartsen, huisartsenposten en apotheken

Prevenar 'on hold'

Het 7-valente pneumokokkenvaccin Prevenar met partijnummer D66977 wordt tot nader order niet gebruikt. Het RIVM-CIb heeft hiertoe besloten. Fabrikant Wyeth verzocht de partij terzijde te zetten, in afwachting van lopend onderzoek naar drie opeenvolgende sterfgevallen na vaccinatie in anderhalve week. De kinderen kregen de vaccinatie in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Deze vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden. De leeftijd van de overleden kinderen varieerde van 3 tot 6 maanden. Zij overleden 1,5 dag, 3 dagen en 11 dagen na vaccinatie. Het betreft hier een voorzorgsmaatregel. Op dit moment is de doodsoorzaak nog niet bekend. Elk jaar krijgt het RIVM 5 tot 10 meldingen van kinderen die zijn overleden na een vaccinatie. Met de melding van de drie kinderen is het aantal meldingen van overlijden na vaccinatie dit jaar niet hoger dan voorgaande jaren. De partij pneumokokkenvaccin is uit voorzorg 'on hold' gezet, omdat in dit geval de drie kinderen in korte tijd na elkaar zijn overleden en ze alle drie Prevenar van dezelfde partij hebben gekregen. Na dinsdag 3 november is de partij niet meer gebruikt voor vaccinatie.
Prevenar met partijnummer D66977 is niet gedistribueerd voor gebruik buiten het Rijksvaccinatieprogramma. Het is dus niet verkrijgbaar geweest bij apotheken. Ook wordt het niet gebruikt in het lopende klinische onderzoek, genaamd 'CAPITA'. In dit onderzoek wordt een ander pneumokokkenvaccin gebruikt, namelijk een 13-valent vaccin.
Binnen het Rijksvaccinatieprogramma hebben zeker meer dan 10.000 kinderen een vaccinatie met het bewuste partijnummer gekregen. Het precieze aantal is nog niet bekend, maar dit kan maximaal 11.000 worden. Ouders waarvan een kind kortgeleden een pneumokokkenvaccinatie heeft gekregen, zijn ongerust. Na een vaccinatie kunnen altijd bijwerkingen optreden, zoals minder drinken, meer slapen, koorts, huilen of hangerigheid. Of de plek waar geprikt is doet pijn. Deze symptomen zijn geen reden voor ongerustheid. In het algemeen treden deze verschijnselen op binnen 24 uur na de vaccinaties en verdwijnen weer binnen 1-2 dagen. Wijken de verschijnselen van een kind hiervan af, of ontstaan verschijnselen langer dan 24 uur na het prikken, dan moet rekening worden gehouden met een andere oorzaak van de verschijnselen.
38,5 ºC) contact
op te nemen met de huisarts. Er zijn geen specifieke symptomen na vaccinatie te noemen die een overlijden voorspellen. Aangezien de doodsoorzaak nog niet bekend is, kan ook nog niets worden gezegd over het eventuele verband met de vaccinatie. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor een oorzakelijk verband, maar conclusies kunnen pas getrokken worden als het onderzoek volledig is afgerond. Bij het onderzoek zijn zowel het RIVM als externe deskundigen en de Nederlandse en Europese registratieautoriteiten betrokken.
.