Gemeente Winterswijk


Begroting 2010: forse bezuiniging op ambtelijke organisatie

Winterswijk - Op 12 oktober jongstleden heeft het college van burgemeester en wethouders de concept begroting voor 2010 gepresenteerd. De raad van de gemeente Winterswijk heeft op 4 en 5 november gesproken over de begroting 2010. Er is discussie gevoerd over een aantal onderwerpen zoals: de bezuinigingen op de ambtelijke organisatie, de gesubsidieerde instellingen, de scholen, de burgercheques, enzovoort. De raad heeft de begroting 2010 en de 2e Berap 2009 vastgesteld met een aantal wijzigingen. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder toegelicht.

Bezuiniging ambtelijke organisatie
WB heeft een amendement ingediend waarin zij het college opdraagt om de gemeentelijke apparaatskosten voor 2012 en daarna te maximeren op ¤ 15.200.000 en de besparing die dit oplevert (1,1 miljoen) in te zetten voor het schrappen van het grootste deel van de taakstellende bezuiniging op de gesubsidieerde instellingen en de voorgestelde verhoging van de OZB/opbrengst (3%) in 2010. Dit amendement is unaniem aangenomen. Wethouder André van Nijkerken heeft aangegeven dat dit een bezuiniging van ¤ 1,1 miljoen betekent waarbij gedacht moet worden aan ongeveer 22 functieplaatsen (FTE). Dit betekent dat er geschrapt moet worden in taken en ambities. Het college heeft toegezegd de mogelijkheden te onderzoeken en een voorstel voor te leggen aan de raad.

Aanbestedingen
De PVDA heeft het college in een motie gevraagd na te gaan of bij aanbestedingen een criterium kan worden toegevoegd waarin bepaald wordt dat een bedrijf alleen voor een opdracht in aanmerking komen als dat bedrijf een bijdrage levert aan de Winterswijkse samenleving. Het college heeft toegezegd met een voorstel te komen. De motie is daarna ingetrokken.

Scholenbouw
Het CDA heeft het college in een motie verzocht eerste een afzonderlijk raadsvoorstel per schoolproject aan de raad voor te leggen voordat het betreffende budget wordt aangesproken. het college is hiermee akkoord gegaan en de motie is ingetrokken.

Zwerfafvalproblematiek
Het VVD heeft het college in een motie verzocht bij de aanpak van de zwerfafvalproblematiek geen gebruik te maken van een extern projectbureau en de daarmee gespaarde ¤ 37.500 naar rato te verdelen onder de deelnemende scholen en mogelijk ook speeltuinverenigingen. Deze motie is verworpen met 5 stemmen voor (CDA en VVD) en 16 stemmen tegen.

Dennenoord
WB heeft een amendement ingediend waarin zij vraagt om opnieuw in gesprek te gaan met de provincie over een financiële bijdrage voor de verplaatsing van de bedrijven op Dennenoord en daarbij in te zetten op lagere verplaatsingskosten. Ook hebben zij gevraagd om intussen de ¤ 2.050.000 gemeentelijke cofinanciering voor deze operatie op korte termijn anders in te zetten, zodat dit bedrag sneller betekenis kan hebben voor de lokale economie. Hieraan koppelen zij de afspraak dat de gemeentelijke cofinanciering voor de verplaatsing van de bedrijven niet ter discussie staat en te zijner tijd uit de algemene middelen wordt gefinancierd als ook de provincie een substantiële bijdrage levert. Het college heeft dit amendement ontraden en het amendement is ingetrokken.

Landschapsfonds
WB heeft een amendement ingediend om met ingang van 2011 een bedrag van ¤ 1.000.000 te storten in het Landschapsfonds te financieren uit de toeristenbelasting. Dit amendement is aangenomen met 16 stemmen voor en 5 stemmen (CDA en VVD) tegen.

Versterking kernwinkelgebied
WB heeft een amendement ingediend waarbij het college wordt opgedragen om samen met de ABH/Cityvereniging Winterswijk een Nota Versterking Kernwinkelgebied voor te bereiden. Dit amendement is unaniem aangenomen.

Armoedebestrijding
PVDA heeft in een amendement gevraagd garant te staan voor het oorspronkelijk geraamde bedrag van ¤ 640.000 dat wil zeggen voor eventuele overschrijding van het budget armoedebestrijding. Het college heeft dit toegezegd en het amendement is ingetrokken.

Burgercheques
PVDA heeft een amendement ingediend om het budget voor het burgerjaarverslag met ¤ 5000 te verlagen en het budget voor de burgercheques met ¤ 5000 te verhogen. Dit amendement is unaniem aangenomen.

Budget college
Het CDA heeft het college opgedragen om voor de werkzaamheden van het college in 2010 als uitgangspunt te hanteren het betreffende budget van 2009 en daarop vervolgens ¤ 10.000 te bezuinigen. Dit amendement is aangenomen met 19 stemmen voor en 2 stemmen (PW) tegen.

Museaal Concept
Het CDA heeft een amendement ingediend om geen ¤ 40.000 beschikbaar te stellen voor een vervolgonderzoek naar een nieuw museaal concept en de OZB-opbrengst met hetzelfde bedrag te verlagen. Dit amendement is verworpen met 5 stemmen voor en 16 stemmen (WB, PVDA en PW) tegen.

Hameland
De VVD heeft een amendement ingediend bij de vaststelling van de 2e Berap 2009 aan te tekenen dat daadwerkelijke versterking van het weerstandvermogen van Hameland niet eerder zal plaats vinden dan nadat de raad zich een oordeel heeft kunnen vormen over de reorganisatieplannen bij Hameland en daarmee heeft ingestemd. Het college is hiermee akkoord en het amendement is ingetrokken.

Citymarketing
PW heeft een amendement ingediend om het budget voor citymarketing met ingang van 2010 vast te stellen op ¤ 88.000. Dit amendement is verworpen met 19 stemmen tegen en 2 stemmen (PW) voor.

Toeristenbelasting
PW heeft een amendement ingediend om de toeristenbelasting met ingang van het jaar 2011 stapsgewijs in drie jaar te verhogen van ongeveer ¤ 600.000 naar ongeveer ¤ 800.000 structureel in overleg met de toeristische sector en vraagt het college om in de eerste helft van 2010 voorstellen te presenteren aan de commissie Burger en Samenleving. Dit amendement is aangenomen met 19 stemmen voor en 2 stemmen (VVD) tegen.

Dingstraat, Zonnebrink en Scholtenenk
PW heeft een amendement in gediend om voordelen bij de aanbesteding van riolering en andere infrastructurele werken worden aangeleverd voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op de Dingstraat en de Zonnebrink, alsmede voor een fysieke opknapbeurt van de Scholtenenk. Wethouder Henk Kok heeft aangegeven dat dit alleen mogelijk is als er inderdaad geld overblijft, maar dat dit pas na afronding van de projecten kan worden bepaald. Het amendement is ingetrokken.

Verlaging raadsvergoeding
Het CDA heeft een amendement ingediend waarin zij voorstelt de financiële vergoeding van raadsleden met 10% te verminderen en de opbrengsten te gebruiken om de Nota Kunst en Cultuur uit te voeren. Over dit amendement heeft hoofdelijke stemming plaats gevonden. Het amendement is aangenomen met twee stemmen tegen.

Begroting en 2e Berap
De raad heeft de begroting 2010 en de 2e Berap 2009 (Bestuursrapportage) unaniem vastgesteld met inachtneming van de aangenomen amendementen.

Meer informatie?
raad>financiële rapportages.
raad>vergaderingen>4 en 5 november.