Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

PERSBERICHT

KNWU start samenwerking voor trainersopleiding met CIOS Haarlem

Nieuwegein, 6 november 2009 - Tijdens het 1e KNWU trainerscongres op 6 november in Nieuwegein, heeft Huib Kloosterhuis namens de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) een unieke samenwerkingsovereenkomst getekend met Mariëlle Blijboom van CIOS Haarlem. Door de samenwerking zijn cursisten met het afronden van het keuzevak Wielersporten aan CIOS Haarlem ook gekwalificeerd KNWU Wielertrainer 2. In het schooljaar 2009-2010 volgen 17 cursisten van het CIOS het keuzevak wielersporten dat bestaat uit wielrennen, mountainbiken, toerfietsen en spinning. De gekwalificeerde cursisten kunnen ingezet worden bij KNWU verenigingen.

De KNWU hanteert sinds de modernisering van de opleidingen de beoordelingscriteria uit de Kwalificatie Structuur Sport (KSS) en het CIOS Haarlem gebruikt daarvoor het kwalificatiedossier Sport en Bewegen (SB). De samenwerking bestaat uit het erkennen van elkaars competenties op niveau 2, waardoor cursisten na afronding van dit keuzevak gekwalificeerd zijn als KNWU Wielertrainer 2. Beide criteria hebben dusdanig veel overeenkomsten dat een gezamenlijke toetsing mogelijk is. Het CIOS Haarlem is in deze samenwerking verantwoordelijk voor invulling van het leertraject. Dit betekend dat de cursisten hun opleiding op de eigen school volgen. Na afronding van het studiejaar en het afleggen van de Proeven van Bekwaamheid zijn de cursisten gekwalificeerd tot Wielertrainer 2.

De samenwerking met CIOS Haarlem biedt de KNWU de mogelijkheid om meer cursisten op te leiden die ingezet kunnen worden bij de verenigingen. De cursisten gaan in de praktijk aan de slag bij stageverenigingen en wielerkampen. Het les- en leidinggeven en het organiseren van activiteiten staan daarbij centraal. Verenigingen die behoefte hebben aan extra ondersteuning op sporttechnisch gebied kunnen zich aanmelden als stagevereniging bij de beleidscoördinator van de KNWU.

Noot voor de redactie: (