Gemeente Zandvoort


Zeestraat krijgt nieuwe bomen

De Zeestraat krijgt nieuwe bomen. Met een nieuwe techniek kan een plantgat gemaakt worden dat leidingen spaart.

Op dit moment worden er plantgaten gezogen met een grondzuiger. Dit is een nieuwe techniek die nog niet eerder in Zandvoort is toegepast. Het is goedkoper om de boomgaten te graven. In de stoep liggen echter veel leidingen dan is het niet mogelijk om met een graafmachine gaten te graven. Alles zou stuk worden getrokken. Daarna worden de bomen geplant. Ook de twee platanen aan het einde van de Haltestraat worden door dezelfde soort bomen vervangen.

Iepen
Veel bewoners waren vorige zomer ontzet dat er zomaar weer een boom in de straat werd omgezaagd. De boom was echter ziek. De diagnose van de bomenmedewerkers was iepziekte. Daarop is een gespecialiseerd bomenbedrijf ingeschakeld om de boom zo snel mogelijk te verwijderen. Voordat de boom wordt gekapt controleren de medewerkers van dit bedrijf opnieuw of de boom iepziek is. Helaas, deze contra expertise gaf dezelfde diagnose; kappen en wel zo snel mogelijk voordat de iepenspintkever de ziekte naar andere bomen overbrengt. Aan de stomp kunt u overigens niet zien dat de boom iepziek was.

De nieuwe iepen zijn resistent tegen de huidige iepziekte. En: iepen doen het goed in het extreme klimaat van Zandvoort. Even verderop aan het begin van de Kostverlorenstraat staan ook iepen die op deze extreme plek groot zijn geworden.

Locatie
In januari hebben een aantal bewoners samen met de gemeente de locaties voor de nieuwe bomen bepaald. Er werd rekening gehouden met onder- en bovengrondse ruimte, zoals leidingen. Verder is rekening te houden met de benodigde ruimte voor de jaarlijkse harddraverij.

Water geven
De grootste zorg voor de gemeente in de komende jaren is het geven van water aan de bomen. De gemeente geeft de bomen water maar diverse bewoners hebben ook toegezegd water te willen geven bij extreme droogte. Mogelijk dat ook elders de bewoners de eerste drie jaar na aanplant bomen water kunnen gaan geven. Vooral de eerste drie jaar zijn voor een boom belangrijk om aan te slaan. Zij moeten nieuwe haarwortels maken om vocht uit de grond op te nemen en kunnen dan pas groeien.