Stadsdeel Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord investeert in verbeteren fietsverbindingen

Tussen het Mosplein en de Meeuwenlaan, ten zuiden van de Johan van Hasseltweg, komt een nieuwe, belangrijke doorgaande fiets/wandelroute.

Het deel van de route voor gebouw de Albatros, tussen Meeuwenlaan en Kievitstraat, is al twee jaar in gebruik. Op 3 november 2009 stemde het dagelijks bestuur in, met het definitief ontwerp voor het deel Kievitstraat/ Mosplein. Najaar 2010 start de aanleg van dit deel van de route. Een belangrijk onderdeel van de verbinding is een beweegbare brug over het Noordhollandsch kanaal. Beide zijden van het kanaal krijgen dan een aansluiting op de bestaande fietspaden in Noord/ Zuid richting. Naar verwachting wordt dit deel van de route, inclusief de brug, eind 2011 opgeleverd.

De nieuwe fietsverbinding is onderdeel van het Hoofdnet Fiets en het regionale fietsnetwerk van de Stadsregio Amsterdam. " Daarmee voldoet de route aan de daarvoor gestelde eisen: een snelle, hoogwaardige verbinding met een vrijliggend fietspad", aldus portefeuillehouder Verkeer en Vervoer Harm-Jan van Schaik. " De aanleg van de route is n van de maatregelen die wij als bestuur hebben genomen om de bereikbaarheid voor fietsers te verbeteren. Eerder is bijvoorbeeld al het extra brede fietspad langs de Loenermark aangelegd. Deze nieuwe route zorgt bovendien voor een goede aansluiting op het toekomstige metro- en busstation Johan van Hasseltweg."

Varenweg
De fietsroute maakt onderdeel uit van de planvorming over de Van Hasseltzone, waarover het stadsdeel in 2000 al inspraak gehouden heeft. Aan de westzijde van het Noordhollandsch kanaal wijkt het trac van de fietsroute af van de oorspronkelijke plannen: de route loopt niet langs de Van Hasseltweg maar via de Varenweg en het Mosveld. Over dit gedeelte is afgelopen zomer opnieuw inspraak gehouden. Het dagelijks bestuur heeft de ingekomen reacties nu verwerkt en grotendeels overgenomen. Het voetpad wordt bijvoorbeeld niet versmald en de Varenweg wordt een 30 km zone. Hierdoor gaat het verkeer langzamer en gelijkmatiger rijden met minder geluidsoverlast en trillingen tot gevolg.

Mosveld
Bij het Mosveld wordt de nieuwe fiets/wandelroute tegelijk met de bouw van het nieuwe wijkwinkelcentrum aangelegd, volgens de huidige planning is dit eind 2013, begin 2014. Hierover vindt dit najaar inspraak plaats. Omwonenden en andere belanghebbenden krijgen hiervoor een uitnodiging.