Vereniging Milieudefensie


Kabinetsbesluit bedreigt schaars open gebied

Open IJmeer in gevarenzone

Amsterdam, 6 november 2009 - Milieudefensie is teleurgesteld dat het kabinet niet heeft gekozen voor een open IJmeer. Het kabinet investeert volstrekt onvoldoende in de verbetering van de natuurkwaliteit en kiest in principe voor een IJmeerverbinding. Woordvoerder Ruimte en Landschap van Milieudefensie Klaas Breunissen: "Met dit besluit heeft het kabinet ons allerminst gerustgesteld. Het kabinet wil onderzoeken of er een goedkopere variant voor een verbinding door het IJmeer mogelijk is; ik vrees dat goedkoper betekent een brug in plaats van een tunnel en naast een OV-verbinding ook nog een snelweg. De bedreigingen voor het IJmeer zijn groter geworden."

Het kabinet stelt dat de uitbreiding van Almere noodzakelijk is om te voorkomen dat het Groene Hart en overige schaarse open ruimte in de Randstad volgebouwd wordt. Breunissen: "Met de keuze voor woningbouw in het IJmeer en een IJmeerbrug wordt juist een uniek open natuurgebied aangetast. Dit is ongewenst, duur en volstrekt onnodig. Ook voor de IJmeerbrug is een goed en betaalbaar alternatief: het versterken van de Flevolijn. Het is teleurstellend dat het kabinet die optie niet gelijkwaardig laat uitwerken."

Milieudefensie voert al lange tijd campagne voor het behoud van een open IJmeer. Breunissen: "Het IJmeer is een unieke landschap waar veel mensen van genieten. Het is bovendien een Europees beschermd natuurgebied, dat je niet moet verkleinen of doorsnijden."