Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Rijksministerraad akkoord met wijziging Statuut voor het Koninkrijk i.v.m. de opheffing van de Nederlandse Antillen

6 november 2009

Sint Maarten (Foto:ANP) De Rijksministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bijleveld om het Statuut voor het Koninkrijk te wijzigen. Deze wijziging regelt de nieuwe status van de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen binnen het Koninkrijk. Het Statuut is de hoogste wettelijke regeling van het Koninkrijk en regelt de verhoudingen tussen de landen van het Koninkrijk.

De wijziging van het Statuut vloeit voort uit de afspraken over de staatkundige vernieuwingen binnen het Koninkrijk die op dit moment worden uitgewerkt. In de voorgestelde nieuwe staatkundige structuur zullen Curaçao en Sint Maarten landen worden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) zullen deel gaan uitmaken van het Nederlandse staatsbestel. Zij worden zogenaamde openbare lichamen (een bijzonder soort gemeenten) van Nederland. Het Koninkrijk zal in de nieuwe situatie zijn samengesteld uit de landen Nederland (inclusief de BES-eilanden), Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Het land Nederlandse Antillen houdt dan op te bestaan.

Het voorstel van rijkswet wordt ingediend bij de Tweede Kamer en aangeboden aan de Staten van de Nederlandse Antillen en de Staten van Aruba. De inwerkingtreding van het voorstel van rijkswet wordt later geregeld in een koninklijk besluit.