Ingezonden persbericht


Wijzig uw gegevens of meld u af van de nieuwsbrief.

Persbericht

Amsterdam, vrijdag 6 november 2009

Winnaars VSCD Klassieke Muziekprijzen 2008-2009 bekend

Gedurende het seizoen worden uitvoerende artiesten in de klassiek muzieksector in verschillende nominatierondes genomineerd voor de VSCD Klassieke Muziekprijzen. De klassieke muziekjury kent prijzen voor de meest indrukwekkende prestatie van het lopende seizoen toe in vier categorieën: voor een individuele prestatie, voor een (klein) ensemble/kamermuziek, voor een groot ensemble/orkest en voor een representant van de nieuwe generatie. De Klassieke Muziekprijzen zijn uitgereikt op vrijdag 6 november tijdens het prijzendiner in de Doelen Rotterdam.

De winnaars van het seizoen 2008-2009 zijn:

Winnaar van de Klassieke Muziekprijs voor de nieuwe generatie musici: Cora Burggraaf Cora Burggraaf beschikt over grote communicatieve kwaliteiten en een buitengewoon expressieve persoonlijkheid. Eigenschappen die zowel in opera, als in de intieme setting van een liederenrecital onontbeerlijk zijn. Zij zet haar talenten dan ook breed in, zoals o.a. blijkt uit haar debuut als actrice in 2008 bij jeugdtheater Artemis. In het seizoen 2009-2010 wordt Cora Burggraaf in de serie Rising Stars voorgesteld aan het Europese publiek (ECHO). Een introductie die operaliefhebbers nauwelijks nodig zullen hebben: zij kennen deze jonge mezzosopraan van de groeiende lijst operarollen die ze zong in o.a. Salzburg, Londen, Amsterdam, maar ook in Los Angeles. Met haar vertolking van Stéphano in Gounods Roméo et Juliette, recentelijk onder andere in de Matinee op de Vrije Zaterdag te beluisteren, maakte ze duidelijk klaar te zijn voor een volgende stap in haar carrière. Haar enthousiasme en openheid, maar bovenal haar prachtige stem maken haar tot één van Nederlands meest veelbelovende jonge zangeressen.

Winnaar voor de meest indrukwekkende prestatie van een klein (kamermuziek) ensemble: Cappella Amsterdam Onder Daniel Reuss heeft Cappella Amsterdam zich de laatste tijd geprofileerd als een flexibel kamerkoor aan de top, dat zijn lenige en heldere ensembleklank met groot stijlgevoel en precisie inzet voor uiteenlopend repertoire; van Bach tot Heppener en Ligeti, en van Händel tot Tan Dun. Het koor heeft daarnaast verscheidene vrijwel vergeten meesterwerken nieuw leven ingeblazen. Niet alleen de uitvoeringen zijn verrassend goed maar ook de samenstelling van de programma's is van een ongewone kwaliteit. De inzet en het enthousiasme van het koor en zijn bezielende dirigent werken op het publiek buitengewoon aanstekelijk. De afzonderlijke zangers kunnen bovendien ook als solisten uitstekend uit de voeten.

Voor de meest indrukwekkende prestatie van een organisatie, orkest of groot ensemble: Koninklijk Concertgebouworkest Het lijkt overbodig het Koninklijk Concertgebouworkest, pas gekozen als Beste Orkest ter Wereld, te nomineren. Maar er is juist nu alle reden toe. Met chef-dirigent Mariss Jansons realiseert het orkest concerten die in integriteit, aanstekelijkheid en afwerking in kapitalen in de annalen mogen worden bijgeschreven. Het orkest is de afgelopen jaren drastisch verjongd, maar heeft zijn eigen geluid en traditie springlevend weten te houden en realiseerde dit jaar hoogtepunten die het publiek nog lang bij zullen blijven. Met Jansons, maar óók met uiteenlopende gastdirigenten: de humane, en ontroerende, vanuit de tekst benaderde Matthäus Passion onder Ivan Fischer, de van temperament overkokende Zesde symphonie van Tsjaikovski (Pathétique) onder het jonge toptalent Andris Nelsons; het zijn slechts voorbeelden van een veelheid aan concerten die behoorden tot het allerbeste in het Nederlandse muziekleven.

Voor de meest indrukwekkende individuele prestatie: Leonidas Kavakos De uitvoeringen van het Vioolconcert van Brahms door Leonidas Kavakos en het Koninklijk Concertgebouworkest waren voor de luisteraars een unieke belevenis. Kavakos is een virtuoos violist, met een fantastische techniek die hem in staat stelt, schijnbaar zonder moeite, de moeilijkste passages briljant te spelen. Bovendien heeft hij een doordachte, originele muzikale benadering van dit overbekende werk uit het standaard repertoire. Hij speelt met veel temperament en met een expressieve vrijheid op het gebied van timing en kleur, soms afgeleid van de volksmuziek waarin dit stuk geworteld is. Zijn musiceren blijft partituurgetrouw en klinkt nooit onecht. Leonidas Kavakos is een van de grootste solisten van deze tijd. Ook vindt hij de tijd om zich met gelijkgestemden in kamermuzikale avonturen te storten. Door zijn charisma en aanstekelijke muzikaliteit weet hij zijn publiek mee te slepen in elke muzikale weg die hij inslaat, of we daar nu Schubert of Bartók tegenkomen.

VSCD Klassieke Muziekjury 2009:
Mevrouw A.H. Hogenstijn, Het Concertgebouw N.V. (voorzitter) Mevrouw Y. van den Berg, De Oosterpoort & de Stadsschouwburg De heer J. Raes, Koninklijk Concertgebouworkest
De heer F. Veenstra, Muziekcentrum Frits Philips
De heer K. Vlaardingerbroek NPS, ZaterdagMatinee
Mevrouw M. Spel, NRC Handelsblad

VSCD prijzen
De Klassieke Muziekprijzen zijn de jongste prijzen in het prijzenpalet van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties). Op 22 februari 2004 werd de prijs voor het eerst toegekend aan Ton Koopman. De VSCD reikt jaarlijks vakjuryprijzen uit in de volgende podiumkunstendisciplines: toneel & mime (o.a. de Louis d'Or en de Theo d'Or ), dans (de Zwanen), cabaret (Poelifinario en Neerlands Hoop) en jeugdtheater (de gouden Krekels).

Note voor de redactie:

Voor meer informatie over de VSCD de Klassieke Muziekweek, liever live!, Klassieke Muziekprijs: Bureau Promotie Podiumkunsten
Judith Verberne projectleider, 020 5789 200, judith@promotiepodiumkunsten.nl Voor meer informatie zie ook www.promotiepodiumkunsten.nl

Foto's van de winnaars (Cora Burggraaf, Koninklijk Concertgebouworkest en Cappella Amsterdam) zijn hier te downloaden.

Voor meer informatie VSCD prijzen zie ook www.vscd.nl