Jongeren met een beperking kunnen meer dan iedereen denkt

06/11/2009 21:52

Keijzer Communicatie BV

Als het gaat om arbeidsparticipatie van jongeren met een beperking, gaat de samenleving nog te veel uit van de beperking in plaats van wat iemand wel kan. Ten onrechte, want jongeren met een beperking kùnnen vaak meer dan iedereen denkt. En, niet onbelangrijk, ook meer dan zij zelf denken. In het bedrijfsleven tekent zich een kentering af. Dat stelt Willem Lageweg van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland, tijdens Chronisch Ambitieus, het symposium georganiseerd door Kenniscentrum CrossOver tijdens de openingsdag van de Week Chronisch Zieken (vrijdag 6 november). Lageweg ziet maatschappelijk verantwoord ondernemende werkgevers graag jongeren met een beperking in dienst nemen.

Het is hoog tijd voor een cultuuromslag en bewustwording: bij werkgevers, bij onderwijs, en bij de jongeren zelf. De focus is duidelijk: iedereen heeft er recht op mee te kunnen doen, op participatie en de nodige ondersteuning. Dat sluit ook aan op het motto van het kabinet, dat iedereen zoveel mogelijk moet meedoen. De Wajong is er dan eerder om jongeren te laten participeren dan om ze van een uitkering te voorzien. Behalve als een uitkering natuurlijk de enige manier is om te kunnen participeren. Aan deze cultuuromslag werkt CrossOver, het kenniscentrum voor jongeren, werk en beperking.

Het openingscongres van de Week van de Chronisch Zieken bood een platform voor patiënten, patiëntenorganisaties, kenniscentra en professionals. Het thema van de Week, 'Tijd voor leven', sluit goed aan bij de ambitie van CrossOver. Die is erop gericht om jongeren met een beperking zo zelfstandig en (economisch) onafhankelijk mogelijk mee te laten doen in de maatschappij. Chronisch Ambitieus daagde jongeren met een beperking uit om ambitie te hebben en na te leven. Dat gebeurde via diverse onderdelen, zoals een presentatie van Lonneke te Kamp, die dit voorjaar door de Bart Foundation is benoemd tot Bikkel 2009. Ook was er een gesprek tussen een succesvolle jongere met beperking en een succesvolle jongere zonder beperking over hun ervaringen bij het realiseren van hun ambities.

De presentatie van het hoofdprogramma was in handen van Esther-Clair Sasabone, die landelijk bekend is geraakt door haar rol als nierpatiënt in de grote Donorshow.

CrossOver presenteerde zich met het symposium Chronisch Ambitieus onderscheidend, met als boodschap dat een beperking niet automatisch een belemmering hoeft te zijn. Sterker nog, wie zijn ambities nastreeft, komt verder dan hij zelf voor mogelijk hield. Chronisch Ambitieus bood onder meer een kennis/informatiemarkt met Ambitie Helpdesk en een LinkedIn Café Live. Ook de twee speciaal op de thematiek geschreven cabaretacts (Gijs Nillessen en Anne Jan Toonstra) droegen aan de discussie bij.

De kennis/informatiemarkt bestond uit stands van organisaties en instellingen die relevant zijn voor jongeren met een beperking (zoals Emma at Work, Nederland Werkt, Uni Jobs en andere partijen). Bezoekers van het symposium konden rekenen op een 'hartverwarmende' attentie. Het CrossOver LinkedIn Café daagde LinkedInners uit om vanachter hun PC te komen, en elkaar 'live' te ontmoeten en te praten over diverse stellingen (Zoals zij al fanatiek doen via internet).

Met deze programmering tijdens de Week Chronisch Zieken gaf CrossOver meer bekendheid aan haar doelstellingen, projecten en vele activiteiten. Ook online is CrossOver zeer actief: www.kenniscentrumcrossover.nl





http://www.kenniscentrumcrossover.nl