Ingezonden persbericht

1 oktober 2009

Nog 8 kunstenaars maken kans op de titel 'Kunstenaar van het jaar 2009'

In de derde verkiezingsronde heeft het aan de verkiezing verbonden panel kunstkenners uit de 25 halve finalisten de 8 finalisten gekozen. Het zijn (in alfabetische volgorde) Armando, Gerti Bierenbroodspot, Anton Corbijn, Marlene Dumas, Ans Markus, Ted Noten, Erwin Olaf en Isabella Werkhoven. In de vierde en laatste verkiezingsronde bepaalt u wie de uiteindelijke winnaar wordt. Breng daarom nu meteen uw stem uit en laat weten wie van de finalisten u als Nederlandse beeldend kunstenaar het meest waardeert. Door te stemmen maakt u bovendien kans op een van de vele (kunst)prijzen die onder de stemmers worden verloot: klik hier om te stemmen.

DE KUNSTWEEK IS IN HEEL NEDERLAND

Bij circa 110 galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea krijgt u tijdens de Kunstweek van 7 t/m 15 november, het Kunstweek Geschenk cadeau. Klik hier voor de adressen.
Ook gemeenten in het hele land organiseren tijdens de Kunstweek allerlei kunstzinnige activiteiten. Zie waarin een relatief kleine gemeente groot kan zijn: klik hier.
En ook in Gorinchem is tijdens de Kunstweek veel kunst te zien: klik hier.

Het Kunstweek Geschenk is een origineel en praktisch vormgegeven eierdopje van hoogwaardig keramiek, gesierd met twee decoraties van Henk Helmantel, Kunstenaar van het jaar 2008.

Kunst naar hartelust

Over 14 dagen verschijnt het fraai uitgevoerde nieuwe Kunstweek Boek 2009/2010 'Kunst naar Hartelust'.
Het bevat meer dan 250 afbeeldingen van werken van voornamelijk Nederlandse kunstenaars waaronder van Armando, Ans Markus, Ted Noten en Isabella Werkhoven. Het boek is ook waardevol door de opgenomen overzichten en stukjes proza van bekende Nederlanders, die soms vermakelijk zijn, soms intrigerend en soms nog meer...
Ook een bijdrage van Ronald Kraayeveld, hoofdredacteur van het toonaangevende kunsttijdschrift Tableau Fine Arts Magazine en van Bart Soepnel, hoofdredacteur Kunst & Cultuur van de NPS, dragen bij aan de blijvende waarde van het boek.
Het boek met harde omslag, heeft A4 formaat (liggend) en telt 144 pagina's. Tijdens de Kunstweek is het te koop bij de betere boekhandel en bij de aan de Kunstweek deelnemende galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea. U kunt het nu nog enkele dagen met een speciale aanbieding bestellen.

Lezers van het E-magazine hebben elke maand prijs
Als lezer van dit E-magazine maakt u elke maand kans op kunstboeken, het Kunstweek Geschenk van dit jaar en andere leuke en waardevolle (kunst)cadeaus die onder de lezers worden verloot.
Afgelopen maand werden cadeaus verstuurd naar onder meer Ria van Bekkum, Diemelsee Ottlar (D.) - Linda van den Tillaart, Bilthoven - Feike van der Zee, Dorst.

Nieuwe Galerie van Hedendaagse Kunstenaars
De nieuwe http://kunstweek.communicationmaster.nl/l/f2wSevxisuodo/f2LvjUoGuTMs6>Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is bekend. Deze galerie, die elk jaar wordt bepaald, toont voor welke kunstenaars dit jaar de waardering is toegenomen en voor welke kunstenaars de waardering is afgenomen.

http://kunstweek.communicationmaster.nl/l/f2z0u83O6pb3k/f2LvjUoGuTMs6>

Opmerkelijke feiten en citaten

= Guus Broos, voorzitter van de Nederlandse Galerieassociatie (NGA) vindt dat de houding van galeriehouders moet veranderen, want die is te afwachtend. (Bron: HP/ De Tijd).
= Robin de Puy (23) heeft The Photo Academy Award 2009 gewonnen. The Photo Academy Award wordt uitgereikt aan laatstejaarsstudenten en fotografen die maximaal een jaar zijn afgestudeerd van alle Nederlandse en Vlaamse academies. De winnaar ontvangt een prijs van 5000 euro en exposities en opdrachten. De serie waarmee Robin de prijs won heet 'Meisjes in de prostitutie'.
= "Ach, die hele kunstwereld is door en door verrot", Kees Verkade in de Telegraaf.
= Kunstenaar Armando is tachtig jaar geworden. Het Armando Museum in Amersfoort viert deze verjaardag met de tentoonstelling 'Armando en de melancholie van het scheppen'. Armando wordt nationaal en internationaal gewaardeerd als beeldend kunstenaar, schrijver, film- en documentairemaker en violist. Hij werd vorig jaar gekozen tot Briljanten Kunstenaar van het jaar.
= Het Van Gogh Museum heeft dit jaar al meer dan 1 miljoen bezoekers gehad en loopt daarmee in pas met vorig jaar. Het Van Gogh Museum genereert circa 75% van zijn inkomsten zelf en is hierbij voor het grootste deel afhankelijk van buitenlands bezoek. Vorig jaar bezochten bijna 1,5 miljoen bezoekers het museum.
= Het Venlose museum Van Bommel Van Dam krijgt 600 kunstwerken en een bedrag van ¤ 726.000,- van het echtpaar Tijmen en Helen Knecht-Drenth. Het echtpaar deed al eerder schenkingen aan andere Nederlandse en Europese musea.
= "Kunst is gestolde emotie. Het geeft weer wat een kunstenaar op een moment in zijn leven wilde delen met de wereld. Kunst kan het niet alleen af. Het bestaat niet als er niemand kijkt, luistert, nieuwsgierig wordt, bewondert, meevoelt of desnoods walgt." (Bron: NRC/ Handelsblad).

Gratis, informatief
en leuk!
Laat een kennis dit
E-Magazine ook lezen!
http://kunstweek.communicationmaster.nl/1/sendafriend.php?m=f2Fiwaup6DlEY>Klik hier

http://kunstweek.communicationmaster.nl/l/f26JAet4awcQM/f2LvjUoGuTMs6>Disclaimer

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u geregistreerd staat in het adressenbestand van de nieuwsbrief. Mocht u uw gegevens willen aanpassen, dan kunt u dat aangeven door hier op wijzigen te klikken. Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier uitschrijven.

Feestelijk opening van de Kunstweek
Dit jaar is de feestelijke openingsavond van de Kunstweek op 6 november in het Centraal Museum in Utrecht.

De avond biedt de aanwezigen een gevarieerd programma vol bijzondere momenten, waaronder de bekendmaking van de Kunstenaar van het jaar 2009, het Talent van het jaar en de Briljanten kunstenaar van het jaar. Verder is er prachtige levende muziek en uiteraard een voortreffelijk diner.
Meer informatie over de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij deze avond krijgt u als u een kort berichtje stuurt naar Els de Bar.
Belangrijke

data 2009

1 oktober:
tweede publieksronde verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2009

7 t/m 11 oktober:
ARTi09, kunstbeurs in Den Haag

medio oktober:
verschijning Kunstweek Boek 2009/2010 'Kunst naar Hartelust'

16 t/m 18 oktober:
Kunst & Living in Ahoy Rotterdam

29 oktober t/m 1 november:
Affordable Art Fair, Amsterdam

6 november:
feestelijke openingsavond van de Kunstweek met onder andere de bekendmaking van de Kunstenaar van het Jaar 2009, het Talent van het Jaar 2009 en de Briljanten Kunstenaar van 2009

10 november:
bekendmaking van de Kunststad van het Jaar 2010

7 t/m 15 november:
Kunstweek 2009: meer dan 100 galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea bieden speciale Kunstweek acties en aanbiedingen; bij een bezoek krijgt u het Kunstweek Geschenk, een origineel vormgegeven en fraai gedecoreerd eierdopje.

22 t/m 29 november:
PAN Amsterdam

10 februari 2010:
verschijning boekwerk 'Beeldende Kunst in Nederland'.

http://kunstweek.communicationmaster.nl/global/external/?m=f2Fiwaup6DlEY&a=f2LvjUoGuTMs6