Vrije Universiteit Amsterdam

Optimale reconstructie bij high-resolution PET-scanners


* Startdatum: 06-11-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Optimale reconstructie bij high-resolution PET-scanners


* Spreker: F.H.P. van Velden


* Promotor: prof.dr. A.A. Lammertsma


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

De meeste klinische PET camera's worden beperkt door een lage beeldresolutie wat de identificatie van kleine structuren in de hersenen lastig maakt. Uit het onderzoek van Floris van Velden blijkt dat de High Resolution Research Tomograph (HRRT) een uitstekende beeldresolutie en nauwkeurigheid heeft die, bij gelijke beeldresolutie, dezelfde resultaten geeft als de bestaande lage beeldresolutie camera's.

Positron emissie tomografie (PET) is een nucleair geneeskundige beeldvormende techniek, waarmee het mogelijk is om een verscheidenheid aan fysiologische, biochemische en farmacokinetische processen te meten. Voorbeelden van dergelijke processen zijn zuurstofgebruik, glucoseconsumptie, neurotransmitterafgifte, enzymactiviteit, medicijnopname, genexpressie, etc. Deze mogelijkheden maken PET bij uitstek geschikt om de functies van complexe organen, zoals de menselijke hersenen, te meten.

Speciale PET scanners met hoge beeldresolutie lijken veelbelovend voor het beter kwantificeren en identificeren van subtiele neurobiologische veranderingen. De High Resolution Research Tomograph (HRRT) is een dergelijke hoge beeldresolutie PET-camera, die speciaal ontwikkeld is voor humane hersenstudies. Door bepaalde fysische eigenschappen zijn er bij de HRRT wat meer uitdagingen dan bij bestaande klinische PET-scanners als het gaat om het verkrijgen van een volledig accuraat beeld.

Van Velden evalueert in zijn proefschrift nieuwe methodes voor het reconstrueren van correcte beelden. Daarnaast vergelijkt hij de HRRT, door middel van patiëntenstudies, met een bestaande lage resolutie PET-camera. Uit zijn onderzoek blijkt dat de HRRT een uitstekende beeldresolutie en nauwkeurigheid heeft die, bij gelijke beeldresolutie, dezelfde resultaten geeft als de bestaande lage beeldresolutie camera's. Aangezien de HRRT kan worden gebruikt met een veel hogere beeldresolutie, zullen de resultaten voor kleine hersenstructuren veel nauwkeuriger zijn en daarmee is de HRRT de aanbevolen PET-scanner voor hersenstudies.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam