Ingezonden persbericht

NIEUWSBRIEF 8 Almelo, 6 november 2009

Geachte donateur,

Inmiddels is het ruim 2 maanden geleden dat u de laatste nieuwsbrief heeft ontvangen. Hypotheekleed had zich voorgenomen tenminste eens per maand een nieuwsbrief uit te brengen. Door de hectische gebeurtenissen in met name de maand oktober is dat niet gelukt, waarvoor onze verontschuldigingen.

Graag wijzen wij u er nogmaals op dat hypotheekleed geen vragen over individuele zaken kan beantwoorden, omdat daarvoor de financiële middelen ontbreken.

Hypotheekleed houdt zich bezig met het incasseren van schadeclaims tegen DSB, DNB en anderen wegen het aansmeren van onnodige en te dure verzekeringspolissen, zowel koopsompolissen als premiepolissen.

I. Samenwerking met De Hypotheekshop
In onze vorige nieuwsbrief hebben wij u reeds bericht dat er een samenwerking opgestart was met De Hypotheekshop in die zin dat De Hypotheekshop uw gegevens inventariseert voor de juridische en cijfermatige onderbouwing van uw schadeclaim. Met deze inventarisatie kan Hypotheekleed een compleet procesdossier voor u opstellen, zowel tegen DSB (curatoren) als tegen DNB als tegen eventuele anderen.

Inmiddels zijn de eerste rapportages binnen. Die worden nu intern bij Hypotheekleed verwerkt.

Omdat zich sinds medio september een groot aantal gedupeerden bij Hypotheekleed hebben gemeld en de verschillende vestigingen van De Hypotheekshop niet iedereen tegelijk kunnen bedienen is het (in extreme gevallen) mogelijk dat u vijf maanden moet wachten voordat u een uitnodiging krijgt om uw gegevens bij een Hypotheekshop te laten inventariseren. Wij vragen uw begrip hiervoor. U hoeft zich niet zelf bij een Hypotheekshop aan te melden. De termijn van vijf maanden is overigens snel genoeg om uw claim in te dienen bij de vergadering van schuldeisers van DSB die naar verwachting op zijn vroegst in maart 2010 bijeen wordt geroepen. Hypotheekleed behoudt de inventarisatierapporten zelf. Hypotheekleed stuurt de uitnodigingen in volgorde van ontvangst van de donaties. Wanneer de inventarisatie van uw gegevens is voltooid, ontvangt u daarvan bericht. (tot onze spijt schoot deze berichtgeving tot heden vaak tekort).

Wij hebben er alle begrip voor dat u niet vijf maanden op uw inventarisatie wilt wachten. Om het inventariseren te versnellen wordt momenteel voor Hypotheekleed speciale software ontwikkeld waarmee het inventariseren aanmerkelijk versneld kan worden. Ook bij deze speciale software moeten uw documenten gescand worden. Volgens de laatste planning is deze sofware in de tweede helft van december operationeel.

II. DSB failliet, hoe nu verder?
Na een doodsstrijd van een week is DSB op 19 oktober 2009 failliet verklaard. De onder de noodregeling aangestelde bewindvoerders, mr. graaf R.J. Schimmelpenninck en de heer J. Kuiper RA, zijn door de rechtbank Amsterdam benoemd als curatoren.

De primaire taak van de bewindvoerders is beschermen van de belangen van de schuldeisers. U bent ook schuldeiser van DSB, aangezien u uw schade op DSB wilt verhalen. De belangrijkste bezittingen van DSB zijn de hypotheken, leningen en kredieten.

De curatoren zullen proberen de bezittingen te verkopen. Daarbij zullen ze aanlopen tegen de claims van de gedupeerden. Hypotheekleed heeft minister Wouter Bos in de week dat DSB onder de noodregeling viel bericht dat zij uitgaat van een claim van circa 1 miljard. In de uitzending van Pauw en Witteman waarin Wouter Bos gast was, bleek dat de minister uitgaat van een claim van tenminste 700 miljoen. DNB hield rekening met een totaal aan schadeclaims van 800 miljoen. Niet voor niets durfden 5 Nederlandse banken het niet aan om DSB over te nemen.

Er zijn nu een aantal scenario's denkbaar. Hieronder heeft Hypotheekleed de meest realistische vermeld.

* De curatoren verkopen de hypothecaire- en niet-hypothecaire leningen zonder dat er een regeling is voor de gedupeerden.

De eerste juridische vraag is of de claims (=schuld DSB) verrekend kunnen worden met de hypothecaire en niet-hypothecaire vorderingen die DSB heeft op de gedupeerden. Hypotheekleed heeft enkele juristen gevraagd dit te onderzoeken. Indien verrekening mogelijk is hoeven de meesten van u voorlopig geen betalingen meer aan DSB Bank te doen. Daarom wordt deze uiterst belangrijke vraag zorgvuldig bestudeerd. De voorzitter van Hypotheekleed kondigde onlangs in TrosRadar aan dat Hypotheekleed met een betalingsadvies komt. Zodra Hypotheekleed haar juridische standpunt heeft gevormd zal dat advies openbaar worden gemaakt.

* De curatoren zullen proberen eerst een regeling te treffen over de claims.

Dit is wat Hypotheekleed verwacht dat de curatoren zullen doen. Er bereiken haar berichten dat de curatoren trachten een regeling te maken met anderen dan de stichtingen die de belangen van gedupeerden behartigen, zoals de Vereniging Eigen Huis. Als blijkt dat de stichtingen inderdaad buiten spel zijn gezet, dan zal Hypotheekleed een eventuele regeling zeer kritisch bekijken en zo nodig individuele procedures voorbereiden.

Een andere mogelijkheid is dat de curatoren alsnog aan tafel gaan met de stichtingen. Hypotheekleed is altijd voorstander geweest van een minnelijke regeling maar heeft wel het uitgangspunt dat er een volledige schadevergoeding voor alle gedupeerden moet komen. Wanneer er geen regeling getroffen wordt zal Hypotheekleed enkele duizenden individuele procedures voeren. Mede in verband met deze mogelijkheid worden nu complete procesdossiers voorbereid.

III. Waarom aansluiten bij Hypotheekleed?
Hardnekkig misverstand is dat Hypotheekleed enkel voorstander is van een collectieve actie, die door het faillissement niet meer mogelijk is.

Ter toelichting.

Hypotheekleed was bezig met de voorbereiding van een massaclaim richting DSB. Daartoe waren reeds de nodige stappen gezet. Het was de bedoeling om van de rechter een uitspraak te krijgen dat het handelen van DSB onrechtmatig was.

Door het faillissement van DSB richt Hypotheekleed zich nu in eerste instantie op het bereiken van een minnelijke regeling met de curatoren, zie hiervoor onder punt II. Indien dat door welke oorzaak dan ook niet lukt, zal Hypotheekleed haar gedupeerden in staat stellen een gerechtelijke procedure te beginnen, OP INDIVIDUELE BASIS. U ontvangt daarover binnenkort nader bericht.

Hypotheekleed onderzoekt de mogelijkheid om collectieve acties (massaclaims) in te dienen tegen anderen dan DNB en DSB.

IV. Massaclaim De Nederlandsche Bank (DNB)
Hypotheekleed heeft op 19 oktober massaclaim tegen DNB gestart. Dit is een collectieve actie die in de optiek van Hypotheekleed zeker een goede kans van slagen heeft omdat DNB gefaald heeft in het toezicht op DSB. De vraag die aan de rechter zal worden voorgelegd is of hij/zij met Hypotheekleed van mening is dat DNB onrechtmatig jegens gedupeerden heeft gehandeld. Wanneer de rechter de voreering van Hypotheekleed toewijst zijn alle individuele schadeclaism zeer kansrijk. Op 5 november 2009 bleek dat DNB niet bereid is met Hypotheekleed te overleggen. DNB is slechts bereid haar advocaat "confraterneel overleg" met de advocaat van Hypotheekleed te laten voeren. Het bestuur van Hypotheekleed beraadt zich over deze situatie en zal begin volgende week haar standpunt bekend maken.

V. Akten van cessie
De curatoren hebben meegedeeld dat zij bij betalingsachterstanden geen nieuwe looncessies laten tekenen. Curatoren gaan echter door met het gebruik van bestaande looncessies.

VI. Overige info
* Als u uw betalingsverplichtingen richting DSB niet meer kunt nakomen, adviseert Hypotheekleed om zo snel mogelijk naar de Stadsbank in uw woonplaats te gaan voor advies.
* Hypotheekleed verzoekt u geen stukken via de post of mail toe te zenden zonder dat daar nadrukkelijk om wordt gevraagd.

Disclaimer: alle door Stichting Hypotheekleed verstrekte informatie is vrijblijvend. Hoewel de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht is genomen, is Stichting Hypotheekleed op geen enkele wijze aansprakelijk voor de juistheid van de door haar verstrekte informatie.