Gemeente Brummen


Koninklijke onderscheiding voor de heer Tabor uit Eerbeek

(Oorspronkelijke publicatie datum: 07-11-2009)

Vrijdagavond 6 november heeft burgemeester Niels Joosten een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Antonie Tabor uit Eerbeek. De 62-jarige Tabor is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De huldiging vond plaats bij de Jachthaven in Giesbeek, waar een gezellige avond werd gehouden ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van Watersportvereniging Giesbeek.

Vanaf 1974 heeft de heer Tabor een bestuursfunctie bij de Giesbeekse watersportvereniging. Hij is begonnen om een computerprogramma te maken voor de ledenadministratie. De automatisering stond toen nog in de kinderschoenen. Door dit programma was er een goed overzicht van de leden en de bijbehorende gegevens, bijvoorbeeld kenmerken van de boot, zeilwedstrijden en cursusbehoeften. Watersportvereniging Giesbeek liep landelijk voorop met circa 1450 leden.

De heer Tabor bekleedt sinds zijn aantreden in het bestuur de functie van havencommissaris. Hierdoor is hij verantwoordelijk voor de indeling van de ligplaatsen in de haven en de botenstalling op de wal. Dit is een belangrijke functie binnen de vereniging gezien het belang dat de leden hebben bij een ligplaats. Ondanks de lange wachtlijst voor een ligplaats heeft de heer Tabor altijd de regels consequent en integer toegepast waardoor er nooit discussie of disputen hierover waren.

Verder is de heer Tabor verantwoordelijk voor de organisatie van de zeilwedstrijden. Hij heeft zich hiervoor moeten scholen als officiële zeilwedstrijdcommissaris en moet dit bijhouden. Met andere leden organiseert hij regionale en landelijke zeilwedstrijden waaronder wedstrijden voor landelijke klassen zoals Sailhorse, Spanker en Solo. Ook is hij de drijvende kracht achter de Arnhem-Wagingen zeilrace of Norske Skog. Tegenwoordig heet deze wedstrijd de Norske Skog Rijnrace. En de betekenis van deze wedstrijd voor de regio is groot. Ieder jaar doen ruim 50 personen van diverse watersportverenigingen hier aan mee.

Bij de zeilwedstrijden betrekt decorandus al bijna 25 jaar de plaatselijke Fanfarekorps St. Gregorius uit Giesbeek. Door zijn organisatie is Sails & Music een begrip geworden voor de inwoners van Giesbeek maar ook uit de verre omstreken. Ook organiseert de heer Tabor zeillessen voor de jeugd en jeugdwedstrijden, waar veel verenigingen aan deelnemen.

Mede door toedoen van de heer Tabor heeft de Watersportvereniging Giesbeek zich ontwikkeld tot de grootste watersportvereniging in de regio en een van de grootste verenigingen in ons land met een uitgebreid scala aan watersportactiviteiten. De heer Tabor vervult een belangrijke maatschappelijke functie in de regio Oost-Nederland.