De make-over van het Nederlandse landschap

28/09/2009 15:50

Landschapsbeheer Nederland

Op zaterdag 7 november gaat er van alles veranderen in het Nederlandse landschap. Dan gaan duizenden vrijwilligers namelijk aan de slag op de landelijke Natuurwerkdag. Deelnemers gaan gewapend met zagen, harken en schoppen bijvoorbeeld wilgen knotten, takkenrillen aanleggen en poelen schoonmaken. Landschapsbeheer Nederland doet een oproep aan een ieder die van de natuur geniet om mee te doen aan de 'make-over' van het Nederlandse landschap!

De noodzaak van de landelijke Natuurwerkdag ligt in de aard van het Nederlandse landschap. Ons landschap is door mensenhanden gemaakt en moet daarom ook door mensen onderhouden worden. We moeten snoeien en knotten om (letterlijk) plaats te maken voor nieuwe aanwas. Omgekeerd hebben Nederlandse diersoorten vaak juist 'rommel' nodig om te kunnen overleven. Op de landelijke Natuurwerkdag worden bijvoorbeeld takkenrillen gemaakt voor allerlei kleine dieren. "Het landschap kan niet zonder vrijwilligers. De Natuurwerkdag is een mooie gelegenheid om iets terug te doen voor het landschap waar we dagelijks gebruik van maken en in recreëren", aldus Mieke van Heuven, directeur van Landschapsbeheer Nederland.

Omdat je niet vroeg genoeg kennis kan maken met de natuur, is er dit jaar op de Natuurwerkdag speciale aandacht voor (gezinnen met) kinderen. Op de zogenoemde kinderlocaties is van alles te doen. Hier kunnen kinderen horen hoe hun eigen omgezaagde boom kraakt tijdens het vallen of leren ze waarom ringslangen een broeihoop nodig hebben. Dit maakt het Nederlandse landschap ontzettend avontuurlijk en leerzaam!

MEER DAN 300 LOCATIES DOOR HET HELE LAND

De Natuurwerkdag vindt dit jaar voor de negende keer plaats. Op meer dan 300 locaties verspreid door het hele land kan iedereen zijn handen uit de mouwen steken. Want terwijl iedereen in de stad met bloempotten lijkt te slepen om cementen vlaktes op te leuken, ligt de natuur gewoon voor handen, klaar om gestyled te worden. Vanaf oktober zal er daarom een online commercial worden verspreid waarin verschillende bekende stylisten nu eens niet met stadse trends bezig zijn maar het goede voorbeeld geven door de natuur bij te staan met raad en daad. De première van het filmpje is te zien op de vernieuwde website www.natuurwerkdag.nl. Hier is bovendien alle informatie te vinden over locaties, activiteiten, aanmeldingen en de speciale kinderlocaties.

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), ANWB, KNNV vereniging voor veldbiologie en Vobula

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.natuurwerkdag.nl




Gemeente Elburg