Gemeente Noordwijkerhout

7/11/2009 - Mantelzorg? Doe het samen!

Op zaterdag 7 november organiseert de gemeente een speciale dag voor mantelzorgers. Mantelzorgers zijn mensen die zich intensief inzetten voor de zorg aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen waar zij een persoonlijke band mee hebben. Deze zorg overtreft de gebruikelijke zorg die mensen aan elkaar kunnen geven. Met elkaar maken zij het mogelijk dat vele zieken en gehandicapten thuis kunnen wonen. Op of rond 10 november wordt in het hele land aandacht besteed aan de Dag van de Mantelzorg. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk mantelzorgers in Nederland te bereiken en in het zonnetje te zetten. Mantelzorgers uit Noordwijkerhout en De Zilk zijn welkom op zaterdag 7 november 2009 van 10.00 tot 16.00 uur in Restaurant Zegers, Herenweg 78 Noordwijkerhout.

Workshops
Er worden tijdens de Dag van de Mantelzorg allerlei workshops georganiseerd waaruit een keuze gemaakt kan worden. Naast de mogelijkheid om aan de verschillende workshops deel te nemen, is er een informatiestand met veel belangrijke informatie.

Programma:
10.00 - 10.30 uur Inloop met koffie of thee en een gebakje 10.30 - 10.45 uur Opening door wethouder Bas de Haas 10.45 - 12.15 uur Keuze workshops

* Djembé

* Bewegen op muziek

* Reiki

12.30 - 13.30 uur Lunch
13.45 - 15.00 uur Keuze workshops

* Bloemschikken

* Creatief, versieren theedoos

15.00 -16.00 uur Afsluiting en napraten onder het genot van een drankje en een hapje

Wanneer bent u mantelzorger
Als mantelzorger zorgt u onbetaald, langere tijd en intensief (langer dan drie maanden minimaal 8 uur per week) voor een zieke of gehandicapte uit uw directe omgeving. Dit kan een dochter zijn die elke dag voor haar bejaarde ouders kookt of iemand die dagelijks de buurvrouw helpt bij het aankleden. Maar ook iemand die zorgt voor zijn of haar dementerende partner of een schoolgaande tiener die in het huishouden moet bijspringen omdat de moeder langdurig ziek is. Mantelzorg overstijgt altijd de gebruikelijke zorg die men redelijkerwijs aan elkaar kan geven. Als mantelzorger bent u geen professionele zorgverlener. U biedt deze zorg omdat u een persoonlijke band heeft met degene voor wie u zorgt.

Aanmelden en informatie
Deelname aan de Dag van de Mantelzorg is gratis. Wel moeten mantelzorgers zich vooraf aanmelden. Voor sommige mantelzorgers is het alleen mogelijk om aan deze dag deel te nemen als er vervangende zorg (respijtzorg) oftewel vrijwillige hulp wordt ingezet. Indien dit voor u geldt, verzoeken wij u dit bij de aanmelding kenbaar te maken. Wij zullen dan proberen of wij dit voor u kunnen regelen. U kunt zich aanmelden bij het Lokaal Loket Noordwijkerhout tot uiterlijk 23 oktober 2009. Mantelzorgers die zich al bij de gemeente hebben laten registreren, ontvangen persoonlijk een uitnodiging voor deze dag. Bent u nog niet geregistreerd, dan kan dat gelijk met de aanmelding voor de Dag van de Mantelzorg in het Lokaal Loket Noordwijkerhout. Het Lokaal Loket is gevestigd in het Gezondheidscentrum, Via Antiqua 23, 2211 HW Noordwijkerhout, tel. (0252) 343 800, e-mail
lokaalloket@noordwijkerhout.nl. Het Lokaal Loket is op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.00 uur.