Rechtbank Almelo


Open Dag van de rechtspraak 2009

Op zaterdag 7 november 2009 vindt de landelijke Open Dag van de rechtspraak plaats, met als centrale boodschap "De rechter maakt het verschil". Ook de rechtbank Almelo neemt hieraan deel en stelt het gerechtsgebouw te Almelo (Egbert Gorterstraat 5) open voor publiek.

Van 10:00 tot 16:00 uur worden hier - fictieve, maar natuurgetrouwe - zittingen nagespeeld. Men kan zien hoe meervoudige en enkelvoudige strafkamers verdachten aan de tand voelen, een kort geding over een erfafscheiding of de behandeling van een problematische echtscheiding bijwonen, getuige zijn van een spijbelzitting en de bestuursrechtelijke aanpak van rellende voetbalsupporters meemaken.

Naast deze zittingen op de diverse rechtsgebieden is er een expositie over de geschiedenis van de rechtbank Almelo. Tevens zijn er informatiestands van rechtbank, Openbaar Ministerie, reclassering, slachtofferhulp, Raad voor de Kinderbescherming, het Juridisch Loket, en andere `ketenpartners'. De cellen van de parketpolitie kunnen worden bekeken en er worden diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Zie ook de informatie op de landelijke campagnesite, met onder andere het programma van de rechtbank Almelo.

Prijsvraag Tubantia

In samenwerking met de Twentsche Courant Tubantia heeft de rechtbank Almelo een lezerswedstrijd georganiseerd rondom de fictieve zaak Gerard S. Lezers worden aangemoedigd om - als rechter - hun oordeel over de zaak en de straf op papier te zetten. De tien beste inzenders krijgen een vip-uitnodiging voor de Open Dag en de drie finalisten zullen het dan 'live' tegen elkaar opnemen. Een vakkundige jury beslist in de rol van meervoudige strafkamer wie de winnaar is die de prijs - een beeld van Vrouwe Justitia - in ontvangst mag nemen. Zie voor de casus en de spelregels op de site van Tubantia: "Wikken en wegen".

Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 6 oktober 2009 Naar boven