Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 8 oktober 2009

Vrijwilligers actief in de Abdijtuin in Egmond-Binnen

Afgelopen jaar is onder leiding van Landschap Noord-Holland een start gemaakt met het opknappen van de tuin van de Abdij van Egmond. Dit werd mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Noord-Holland. Sinds vorig jaar is een groep enthousiaste vrijwilligers actief met het onderhoud en beheer van de tuin. Iedereen kan op zaterdag 7 november meehelpen.

De Sint Adelbertabdij in Egmond-Binnen vervult al eeuwen een belangrijke religieuze rol in de provincie. Naast het markante gebouw is de beplanting rond de Abdij een belangrijk onderdeel van de uitstraling van deze plek. De windsingels zorgen voor de nodige privacy, maar zorgen ook voor schuil- en broedgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren. Ook zijn delen van de tuin ingericht voor vlinders. Door gebrek aan onderhoud is de beplanting te dicht geworden waardoor bomen en struiken elkaar verdrukken en de rijke ondergroei met stinsenplanten is verdwenen.

Bij de herstelwerkzaamheden is gesnoeid en gedund en hier en daar zijn nieuwe bomen en struiken aangeplant. Nu zijn de waardevolle historische gebouwen weer beter zichtbaar vanuit de omgeving. Ook is er rust en ruimte gecreëerd voor mens en dier.

Zelf aan de slag op zaterdag 7 november
Op zaterdag 7 november is de Natuurwerkdag. Er wordt dan in heel Nederland in de natuur gewerkt. Ook in de tuin van de Abdij. Onder leiding van Landschap Noord-Holland wordt er die dag gesnoeid. Wanneer het u leuk lijkt mee te werken, meldt u zich dan aan via de website www.natuurwerkdag.nl of via a.schaafsma@landschapnoordholland.nl. Er is plaats voor maximaal 25 personen. De lunch wordt aangeboden en verzorgd door de Kaarsenwinkel van de Abdij.

Het herstel van de Abdijtuin in Egmond-Binnen is uitgevoerd in het kader van het project 'Groene kerkterreinen' van Landschapsbeheer Nederland. Voor meer informatie over de herstelwerkzaamheden kunt u contact opnemen met projectleider Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland op telefoonnummer 088-0064449.

Noot voor de redacti/