Rechtbank Zutphen


Nu actief op Cinekid festival; op 7 november in actie bij rechtbank Zutphen

Tijdens de Open Dag van de Rechtspraak op zaterdag 7 november maakt de Zutphense beeldhouwster Merle Bouwmeester (12 jaar) haar kunstwerk "Toen" af. Deze week start ze met dit kunstwerk tijdens het Cinekid festival in Amsterdam.

Toen
Dit beeld maakt ze van het hout van een boom die bij het gerechtsgebouw in Zutphen is gekapt. Bezoekers aan de Open dag op zaterdag 7 november kunnen Merle een handje helpen bij de laatste werkzaamheden aan het kunstwerk. Meteen daarna wordt "Toen" geplaatst in de binnentuin van het gerechtsgebouw. "Toen" doet de kijker denken aan een andere tijd, toen je nog niets wist, of had gedaan, of had geoordeeld. Het werk wordt meer dan één meter hoog. Merle werkt daarom met een samengestelde houtsoort, uit één stuk zou het te kwestbaar maken.

Monumentaal
Om het gerechtsgebouw staat een mooi en gevarieerd bomenbestand. De bomen zijn echter op leeftijd en ouderdomsgebreken maken de bomen zeer instabiel. Twee grote monumentale bomen zijn in 2007 gekapt omdat ze een te groot veiligheidsrisico vormden voor bezoekers van het gerechtsgebouw en wandelaars op het terrein. De Rijksgebouwendienst heeft twee kleinere bomen weer geplant en nu komt één van de bomen in de vorm van een kunstwerk terug bij het gebouw. Het beeld wordt weliswaar in de binnentuin geplaatst, maar op kantoortijden ook voor het publiek te bewonderen vanaf loopbrug in- en de parkeerplaats rechts naast het gerechtsgebouw, voor insiders: tegen de buitenmuur van zaal B.

Duizenden kilo's
Merle is al ruim drie jaar gepassioneerd en getalenteerd beeldhouwer. In het unieke atelier van haar leraar Marco Mout werkt ze - volgens het `meester en gezel'-principe - aan grote opdrachten in reusachtige boomstammen van duizenden kilo's. Hijskranen, kettingzagen, grote beitels, dat is haar gereedschap.

Merle maakte al veel vrije beelden en werkte aan grote beelden in opdracht van gemeente Almere (Oogappels), Staatsbosbeheer en Gelre Ziekenhuis (Vlammen).

Beeldhouwdemo start van kunstwerk rechtbank
Over het creatieve proces van dat laatste beeld gaat de documentaire "Merle" van de KRO. De landelijke première van deze film is donderdag
22 oktober tijdens het Cinekid festival in de Westergasfabriek Amsterdam. In de documentaire is te zien met hoeveel creatieve en fysieke energie Merle een enorme eik omvormt tot een sensueel en kleurig beeld voor het nieuwe Gelre Ziekenhuis. Op de dag van de première geven Merle en Marco Mout bij de Westergasfabriek een beeldhouwdemo, ze gaan werken aan het kunstwerk "Toen" voor de rechtbank.

Genomineerd voor prestigieuze prijs
Van 14 t/m 23 oktober vindt de 23e editie van het Cinekid festival plaats. Het Cinekid festival is een internationaal film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor kinderen. Het speelt zich af in de herfstvakantie op 32 locaties in Nederland. De KRO-documentaire "Merle" van Merle Bouwmeester is genomineerd voor de prestigieuze `Japan Prize' voor educatieve programma's.

"De rechter maakt het verschil"
Open dag rechtbank Zutphen op zaterdag 7 november Op zaterdag 7 november van 10.00 -16.00 uur heeft de landelijke Open Dag van de Rechtspraak 2009 plaats. Ook rechtbank Zutphen, Martinetsingel 2, zet die dag haar deuren open onder het motto "De rechter maakt het verschil". U kunt dan niet alleen zelf ervaren op welke wijze rechters te werk gaan in (nagespeelde) zittingen, maar ook vragen stellen over hoe de rechter beslist. Verder kunt u een gesprek voeren met een ex-gedetineerde en informatie krijgen over onder andere Rechtspraak, Openbaar Ministerie, Advocatuur, Juridisch Loket, Reclassering, Notaris en Halt. De rechtbank gonst die dag van de bijzondere activiteiten, ook voor kinderen is het zeer interessant.