Rechtbank Amsterdam


Landelijke Open Dag Rechtspraak op 7 november

Rechtbank Amsterdam, 20 oktober 2009 - Op zaterdag 7 november 2009 houden alle gerechten in ons land open huis, ook de rechtbank Amsterdam.Van 10:00 tot 16:00 uur is iedereen welkom aan de Parnassusweg 220 om nader kennis te maken met de rechtspraak.

Wat is er te doen tijdens de Open Dag?
Bezoekers kunnen de hele dag nagespeelde rechtszaken bijwonen. Die gaan over actuele kwesties. In hoeverre is het geoorloofd zelf geweld te gebruiken ter bescherming van je bezit? Moet een minderjarige zonder verblijfsvergunning, die is geboren en getogen in Nederland, terugkeren naar het land van herkomst? In hoeverre moet men een ten onrechte ontvangen bijstandsuitkering terugbetalen? Ook is er een nagespeelde zaak over een omgangsregeling, een ontslagzaak en diverse strafzaken waarin de rechter oordeelt over kwesties als mobiel bellen vanuit de auto en wildplassen. Na afloop van de zitting is het mogelijk in gesprek te gaan met de rechter over zijn uitspraak. Naast rechtszaken kunnen bezoekers ook een tweetal mediations bijwonen. Daarin wordt bemiddeld over een ontslagzaak en een ouderschapsplan.
Tijdens een speciaal vragen-halfuur is er gelegenheid persoonlijk kennis te maken met de hoofdofficier van Justitie van het parket Amsterdam en de plaatsvervangend president van de rechtbank. Het is mogelijk een kijkje te nemen in het cellenblok en vrouwe Justitia als living statue te bewonderen. Bezoekers kunnen op ludieke wijze hun juridische kennis testen tijdens een mobiele quiz.Ook zijn er demonstratietrainingen door de beveiligingsmedewerkers en kunt u op de foto in toga. Kortom van jong tot oud valt er wat te beleven.

Meer informatie over de Open Dag en het programma van de rechtbank Amsterdam is te vinden op www.opendagvanderechtspraak.nl.

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 20 oktober 2009 Naar boven