Rechtbank Zutphen


âDe Rechter maakt het verschilâ

Zutphen, 27 oktober 2009 - Op zaterdag 7 november van 10.00 -16.00 uur is de landelijke Open dag van de Rechtspraak 2009. De rechtbank Zutphen, Martinetsingel 2, opent op die dag haar deuren onder het motto "De rechter maakt het verschil".

Bezoek deze dag verschillende nagespeelde zittingen. Daarna kunt u vragen stellen aan de rechter. Hoe komt hij of zij tot dat oordeel? U krijgt bij binnenkomst een programma waarmee u zelf uw route langs de activiteiten bepaalt. Ook is er een informatiemarkt waarop organisaties, werkzaam op het terrein van het recht, zich presenteren. Of neem een kijkje in het cellencomplex waar de parketpolitie uitleg geeft over de bewaring van verdachten.

Zittingen
Rechters en andere medewerkers van de rechtbank spelen diverse zittingen om te laten zien "hoe de rechter beslist". Het is een mooie dwarsdoorsnee van wat er zich allemaal in de Nederlandse rechtbanken afspeelt. Zo beslissen rechters bijvoorbeeld over het dilemma diefstal of heling en wordt een vonnis geveld na het oprollen van een hennepkwekerij. U maakt in de zittingszaal ook mee of de gemeente een fietspad bij een spoorwegovergang mag afsluiten en u bent getuige van een ruzie over een erfenis. Of een dochter zelf mag beslissen over een omgangsregeling ziet u in een speciale gecombineerde zitting van civielrecht en mediation.

Ex-gedetineerden
Wie aan criminaliteit begint, zet zijn toekomst op het spel. Dat is de boodschap van mensen die zelf in de gevangenis hebben gezeten. U krijgt de mogelijkheid om met ex-gedetineerden in gesprek te gaan en vragen te stellen. Een kans om niet te missen als u er achter wilt komen hoe het is om te leven in een gevangenis.

Jeugd
De rechtspraak vindt in Nederland in alle openheid plaats. Iedere volwassene kan een gerechtsgebouw binnenlopen en de zittingen bijwonen. Helaas is het maar zelden mogelijk dat jongeren onder de 16 jaar rechtszaken kunnen bezoeken. Meestal kan dit alleen op speciaal verzoek.

Deze landelijke Open Dag is met name ook voor hen, scholieren onder de 16 jaar, bedoeld om kennis te maken met de rechtspraak in Nederland. Ook zij horen en zien steeds vaker op radio, tv, internet en in dagbladen meningen over de rechtspraak of komen er zelf door allerlei omstandigheden mee in aanraking. Tijdens deze Open Dag kunnen zij vragen stellen aan de rechters en officieren van justitie. En kunnen zij zelf zien hoe er in een Nederlandse zittingszaal recht wordt gesproken.

Pleitwedstrijd scholen
Middelbare scholieren van het Veluws College uit Apeldoorn en het Isendoorn College uit Zutphen strijden op deze dag tegen elkaar. Aan het Isendoorn de taak om de rol van officier van justitie te vervullen en aan het Veluws College de taak om als advocaat de belangen van de verdachte te verdedigen. De casus gaat over een ruzie in een café. Bij deze ruzie valt het slachtoffer door een ruit en moet worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Aan de scholen om uit te maken of hij door de ruit is gegooid of dat het een ongeluk was. Rond 12 uur wordt de winnaar bekend gemaakt!

Werk mee aan kunstwerk
Tijdens de Open Dag maakt de Zutphense beeldhouwster Merle Bouwmeester (12) haar kunstwerk `Toen' af. Het hout is afkomstig van een grote boom die stond op de parkeerplaats van het gerechtsgebouw. De bezoekers kunnen deel uitmaken van het kunstwerk en Merle een handje helpen door mee te hakken. Na de Open dag komt dit beeld te staan in de binnentuin van het gerechtsgebouw.

Bij de rechter op schoot
Mr. Hans Smulders krijgt in de week voor de Open dag het eerste boekje `Bij de rechter op schoot' uitgereikt. Dit boekje bundelt de columns die hij afgelopen jaar in dagblad de Stentor heeft geschreven en geeft een verfrissende kijk op niet-alledaagse taferelen in de rechtzaal. `Bij de rechter op schoot' zal tijdens de Open Dag te koop zijn.

Openbaar vervoer
Aangezien de parkeergelegenheid bij het gerechtsgebouw beperkt is, wordt u vriendelijk verzocht met het openbaar vervoer te komen. In Zutphen volgt u vanaf het station de borden stadhuis (Lange Hofstraat). U loopt deze straat uit en aan het einde van de straat gaat u links de hoek om, in de bocht loopt u de Martinetsingel op.

Komt u met de auto, dan kunt u het beste (gratis) parkeren achter het politiebureau aan de Houtwal (aan de achterkant van het gerechtsgebouw; schuin tegenover (andere zijde van de vijver). Bekijkt u ook de routebeschrijving.

Zie het totale programmaoverzicht van de rechtbank Zutphen of als u het totaalplaatje van de Open Dag wilt zien, kijk dan op http://www.opendagvanderechtspraak.nl/.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 27 oktober 2009