HIVOS

Gepost op 29/10/2009

Mensenrechten NGO's vragen aandacht voor Oezbekistan

Op zaterdag 7 november van 11.00 - 22.00 uur staat het Compagnietheater te Amsterdam in het teken van vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke media, mensenrechten en democratie in Oezbekistan. Oezbeekse journalisten, schrijvers, politici en dichters werpen een licht op "hun" Oezbekistan. Er zijn rondetafel discussies met politici en deskundigen onder wie Hamid Ismailov, BBC-journalist en auteur van The Railway, filmmaker Yusup Razikov en Mutabar Tajibaeva, voormalig gewetensgevangene en winnaar van de Martin Ennals Award 2008. Gedurende de dag worden er films en documentaires vertoond.
Gedurende de twintig jaar dat president Islam Karimov aan de macht is, is de situatie op het gebied van democratisering, mensenrechten, kinderarbeid en mediacensuur verslechterd. Kinderen worden gedwongen om vanaf hun 7e tegen een zeer laag loon op de katoenplantages te werken. Er is internationale aandacht voor Oezbekistan vanwege de grote gasreserves, de militaire basis van de VS en het feit dat het land aan Afghanistan grenst. Buiten dit is er weinig belangstelling voor Oezbekistan in de rest van de wereld en blijven de ernstige mensenrechtenschendingen in het land onderbelicht.
Naast de bovengenoemde Oezbeekse gasten Hamid Ismailov en Mutabar Tajibaeva zullen ook aanwezig zijn:

- Joel Voordewind: Tweede Kamerlid van de CU (uitgenodigd, onder voorbehoud), zet zich in voor de bescherming van de rechten van het kind. En gaat in op de vraag "wat is de toekomst van de kinderen in Oezbekistan binnen het kader van het Nederlandse en het Europese buitenlandbeleid, waarin nu vooral strategische belangen prioriteit hebben?"

- Rebecca Attwood: van Environmental Justice Foundation, praat over gecombineerde acties die de wereld kunnen veranderen. `Bedrijven zijn bereid om te kijken naar de manier waarop de katoen die zij kopen en verkopen wordt geproduceerd en weigeren steeds vaker katoen uit Oezbekistan. Op deze manier wordt het land uiteindelijk gedwongen om kinderarbeid en milieuonvriendelijke praktijken te stoppen', aldus EJF.

- Jan Marinus Wiersma: voormalig PvdA lid van het Europees Parlement
Andre Gerrits, Jean Monnet -hoogleraar Europese Studies aan de UvA- en NRC Rusland correspondent Michel Krielaars houden het Nederlandse buitenlandbeleid inzake Oezbekistan tegen het licht. Diplomaten en beleidsmedewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn uitgenodigd en zullen vragen beantwoorden. Het festival wordt georganiseerd door Press Now, de Alfred Mozer Stichting (AMS), Amnesty International, Hivos, "de campagne Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats" en Stichting EJF. Deze organisaties zetten zich in voor onafhankelijke media, vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en de ontwikkeling van democratisering, aspecten die in Oezbekistan ontbreken. Dag: zaterdag 7 november van 11.00 - 22.00
Locatie: Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50 in Amsterdam Entree: Gratis
Voertaal: Engels