Verhalen luisteren zonder hoogtevrees

29/10/2009 17:09

Esther Didden Kunstprojecten

29 oktober 2009

P e r s b e r i c h t

"Remi werd een keer 's avonds om tien uur gebeld. Iemand zei: "Ik wil met je praten". Hij reed naar de Waterleidingstraat, een donker, klein straatje. Daar stond een man, gehuld in pak en met een pet op en met strepen op zijn mouwen. Bleek het iemand van de Rivierpolitie te zijn. Die man gaf hem nieuwe informatie over Boy Clean. Het bedrijf was weer met een smerig zaakje bezig. Giftig afvalwater werd geloosd in een bak en 's nachts werd de bak al leeg gepompt."

Dit is een fragment uit het verhaal van Remi Poppe (thans SP-kamerlid). In de jaren '70 was hij actief voor het Centraal Actiecomité Rijnmond (Actie tegen vervuiling van lucht, bodem en water). Dit verhaal en dat van nog veertien andere Vlaardingers wordt verteld tijdens 'Panorama Vlaardingen', op 7 en 8 november a.s.

In een 35 meter hoog Reuzenrad stapt het publiek in een gondel, bij een verteller. Op grote hoogte, genietend van het weidse uitzicht kan de bezoeker luisteren naar verhalen over het vroegere pontje, het werken aan de overkant, de Vlaardingse kuiperijen en de haringvisserij. In elke gondel wordt een ander verhaal verteld. Een bezoeker kan verhalen verzamelen door in meerdere gondels plaats te nemen. Na afloop ontvangt de bezoeker een verhalenbundel.

De ligging aan de Nieuwe Maas is meer dan karakteristiek voor Vlaardingen. Panorama Vlaardingen wil de intense relatie tussen Vlaardingen en het water 'vangen' aan de hand van persoonlijke herinneringen. Erfgoed toegankelijk maken voor een groot publiek!

Bekende Vlaardingers als Remi Poppe, (stads)dichter Benne van der Velde en kunstenaar Wilma Kuil vertellen over hun herinneringen en ervaringen. Maar ook onbekende Vlaardingers delen hun bijzondere herinneringen met het publiek.

Tenslotte nog een fragment van meneer Don, inmiddels 87 jaar oud. Een groot deel van zijn werkende leven bracht hij op het water door; in de trolvisserij en als schipper:

"Na de oorlog, eind 1945 en in 1946, was het een gouden tijd. Er waren immers minder schepen en dit betekende dat de schepen die er nog wel waren enorm veel haring vingen. Er was vijf jaar lang niet op haring gevist! Haringen van vijf jaar oud zien er heel goed uit qua dikte en lengte. De Noordzee zat er stampvol mee! De netten scheurden ervan."

De Nieuwe Maas is onderdeel van het DNA van Vlaardingen en Vlaardingers! Wilt u dat zelf zien en horen? Kom dan op zaterdag 7 november (12.00 - 24.00 uur) en zondag 8 november (12.00 - 17.00 uur) naar de Maasboulevard in Vlaardingen.





http://www.estherdidden.nl/