Wageningen Universiteit en Researchcentrum

29 okt 2009

In de weekenden van 7/8 november en 21/22 november wordt in de gebouwen Gaia en Lumen een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van omgevingen op ADHD. Voor dit onderzoek is projectleider Agnes van den Berg, onderzoeker van Alterra en Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, nog op zoek naar jongens en meisjes in de leeftijd van 10 en 11 jaar met ADHD of ADD. Deelnemers krijgen een vergoeding van 100 euro.
Â
Tijdens het onderzoek, dat ongeveer een uur duurt, voert het kind een aantal schriftelijke tests uit onder begeleiding van een onderzoeker. De tests worden uitgevoerd in verschillende ruimtes van de gebouwen Gaia en Lumen. Deze onderzoekslocatie is geselecteerd omdat er door het ontwerp dicht bij elkaar verschillende typen omgevingen zijn te vinden. De tests bestaan uit gevalideerde en gestandaardiseerde tests voor het meten van executieve functies, zoals de Stroop kleur-woord test. Deze kunnen al bekend zijn van diagnostisch onderzoek voor het bepalen van ADHD.
Â
Op de dag van het onderzoek is medicatie niet voorafgaand en tijdens het onderzoek niet toegestaan. Van u als ouder/verzorger wordt verwacht dat u tijdens het onderzoek aanwezig bent voor de veiligheid, daarnaast kunt u gedurende de wachttijd een vragenlijst over de achtergrond van uw kind invullen. Direct na afloop van het onderzoek krijgt u een vergoeding van 100 euro in de vorm van iris-cheques. Deelnemers die van buiten Wageningen komen kunnen ook een formulier voor vergoeding van reiskosten invullen.
Â
In totaal kunnen 32 kinderen deelnemen aan het onderzoek. Agnes van den Berg hoopt het grootste deel hiervan via collega's en relaties van Wageningen UR te werven. Kent u iemand met een kind met ADHD, stuur dit bericht dan a.u.b. door.
Â