Rechtbank Groningen


Open Dag Rechtbank Groningen op zaterdag 7 november

Op zaterdag 7 november van 10.00 tot 16.00 uur is de landelijke Open Dag van de Rechtspraak 2009. De rechtbank Groningen, Guyotplein 1, opent op die dag haar deuren onder het motto "De rechter maakt het verschil".

U krijgt bij binnenkomst een programma waarmee u zelf uw route langs de activiteiten bepaalt. Bezoek deze dag bijvoorbeeld verschillende nagespeelde zittingen. Daarna kunt u vragen stellen aan de rechter. Hoe komt hij of zij tot dat oordeel? Ook is er een informatiemarkt waarop organisaties, werkzaam op het terrein van het recht, zich presenteren. Als u wilt kunt u of uw kinderen op de foto in een toga. Of neem deel aan een boeiend debat waar vier prikkelende stellingen over het strafrecht worden besproken. Maar ook een rondleiding in het cellencomplex, waar de parketpolitie uitleg geeft over de bewaring van verdachten, behoort tot de mogelijkheden.

Nagespeelde zittingen
Rechters en andere medewerkers van de rechtbank spelen diverse zittingen na om te laten zien "hoe de rechter beslist". Het is een mooie dwarsdoorsnee van wat er zich allemaal in de Nederlandse rechtbanken afspeelt. Zo beslissen rechters bijvoorbeeld over de diefstal van babyvoeding door een bijstandsmoeder. U maakt in de zitting mee of de uitbouw van een woning wordt toegestaan. En hoe beslist de rechter over een vrouw die niet terug wil naar Guinee, omdat ze bang is voor de algemene situatie in dat land? U kunt ook zien hoe een omgangsregeling in de rechtzaal wordt behandeld.

Debat: uw stem telt
De rechtbank Groningen en het Openbaar Ministerie willen u tijdens de Open Dag graag betrekken bij het `Vragen(v)uur'. Tijdens dit interactieve debat krijgt het aanwezige publiek de kans samen met de president van de rechtbank en de hoofdofficier van Justitie mee te praten en vragen te stellen over vier prikkelende stellingen over straffen en strafrecht. Peter Steinfort, verslaggever en presentator bij RTV Noord, is gespreksleider van dit debat. Iedereen is welkom.

U kunt ons nu al laten weten of u het `eens' of `oneens' bent met de stellingen! Op de websites van het Dagblad van het Noord en RTV Noord staat vanaf zaterdag 31 oktober een stemformulier waarmee u uw stem kunt uitbrengen. Iedere dag vindt u op beide websites en op onze eigen internetsite een actuele uitslag. Op de Open Dag zelf wordt er in het `Vragen(v)uur' gepraat over de einduitslag van uw stemmen!

Jeugd
De rechtspraak vindt in Nederland in alle openheid plaats. Iedere volwassene kan een gerechtsgebouw binnenlopen en de zittingen bijwonen. Helaas is het maar zelden mogelijk dat jongeren onder de 16 jaar rechtszaken kunnen bezoeken. Meestal kan dit alleen op speciaal verzoek.

Deze landelijke Open Dag is met name ook voor hen, scholieren onder de 16 jaar, bedoeld om kennis te maken met de rechtspraak in Nederland. Ook zij horen en zien steeds vaker op radio, tv, internet en in dagbladen meningen over de rechtspraak of komen er zelf door allerlei omstandigheden mee in aanraking. Tijdens deze Open Dag kunnen zij vragen stellen aan de rechters en officieren van justitie. En kunnen zij zelf zien hoe er in een Nederlandse zittingszaal recht wordt gesproken.

Informatiemarkt
Op de informatiemarkt kunt u kennis maken met tal van organisaties die werkzaam zijn op het terrein van het recht. Bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg, de Kinderen- en Jongerenrechtswinkel, het CJIB, Bureau Halt, het gevangenismuseum en de regiopolitie.

Kinderspeelhoek
Voor de kleintjes hebben we een speciale kinderspeelhoek. Het is niet bedoeld als kinderopvang, maar als u kinderen heeft is het prettig dat u hier even terecht kunt als u de Open Dag bezoekt.

Openbaar vervoer en parkeren
Op onze website vindt u een uitgebreide routebeschrijving en meer informatie over parkeren. De parkeergelegenheid nabij bij het gerechtsgebouw is overigens beperkt. We raden u daarom aan lopend of met het openbaar vervoer te komen.

Wilt u meer weten over onze Open dag en wat er te doen is, kijkt u dan op www.opendagvanderechtspraak.nl

Bron: Rechtbank Groningen Datum actualiteit: 30 oktober 2009