Gemeente Etten-Leur

Dag van de Mantelzorg op 10 november en opening elz op 7 november

Mantelzorgers in West-Brabant worden in het zonnetje gezet

Het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg West-Brabant zet mantelzorgers begin november op een heel bijzondere wijze in het zonnetje. Het Platform - een samenwerkingverband van diverse lokale organisaties - gaat mantelzorgers rond de Dag van de Mantelzorg 2009 verblijden met een tas met leuke en bruikbare spulletjes. De inhoud van deze zogenoemde `Mantelzorgtas' wordt voornamelijk geschonken door het bedrijfsleven en een aantal gemeenten in West-Brabant en geldt als een vorm van waardering voor iedereen, die als mantelzorger gedurende langere tijd een ziek of gehandicapt familielid, vriend of kennis verzorgt. De Mantelzorgtas wordt op de Steunpunten Mantelzorg uitgereikt aan mensen, die als mantelzorger werkzaam zijn en aan de organisatoren van deze actie hebben laten weten deze tas te willen ontvangen.

Mantelzorgers: van onschatbare waarde!

Heel wat mensen zorgen voor een ziek of gehandicapt familielid, vriend of kennis. Voor hen is het vanzelfsprekend dat ze dat doen. Het gaat immers om een persoon, die hen dierbaar is of waarmee ze een bijzondere band hebben. Vaak besteden zij - dag in, dag uit en voor (heel) lange tijd - verschillende uren per dag aan deze zorg. Deze zorgverleners worden mantelzorgers genoemd en zijn in de zorg van onschatbare waarde. Nederland telt ruim 2,4 miljoen mantelzorgers.

Veel mantelzorgers hebben naast hun mantelzorgtaak vaak een eigen gezin of een drukke baan en hebben nauwelijks of geen tijd voor zichzelf. Mantelzorg is immers geen vrijwilligerswerk waarvoor jezelf kiest en dat je zomaar kunt beëindigen. Het overkomt je omdat je je emotioneel betrokken voelt bij de persoon die zorg nodig heeft.

Het verlenen van mantelzorg betekent niet zelden dat een `mantelzorger' overbelast raakt en daardoor zelf lichamelijk en geestelijk in de problemen raakt. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Iedereen die gedurende minimaal drie maanden minstens acht uur per week zorg verleent aan een ziek of gehandicapt familielid, vriend of kennis wordt als mantelzorger beschouwd. Zo'n mantelzorger hoeft er niet alleen voor te staan, maar kan voor ondersteuning terecht bij het Steunpunt Mantelzorg in de eigen gemeente.

Jaarlijkse mantelzorgdag

Op 10 november 2009 is de jaarlijkse mantelzorgdag. Het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg West-Brabant wil deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Om eens extra stil te staan bij het vele en onmisbare werk dat door mantelzorgers wordt gedaan, zullen er rond die dag op alle Steunpunten Mantelzorg goed gevulde tassen worden uitgedeeld aan mantelzorgers die zich hiervoor hebben opgegeven.

Dag van de mantelzorg in Etten-Leur en opening elz

Op zaterdag 7 november wordt loket elz officieel geopend en wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om de nieuwe locatie te bekijken. Medewerkers van elz zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Tevens worden op deze dag door het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg West-Brabant de mantelzorgtassen uitgereikt aan de mantelzorgers die zich hiervoor bij het Steunpunt Mantelzorg hebben opgegeven.

U bent van harte welkom tussen 11.00 - 13.00 uur. Wethouder Th. Vaes zal deze ochtend om omstreeks 11.00 uur officieel openen.

Alarm & hulpdiensten
Werk in uitvoering

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl