Gerechtshof Arnhem


Paleis van Justitie Arnhem opent deuren voor publiek op zaterdag 7 november

Woon een rechtszaak bij, bekijk de cellen waar verdachten wachten tot hun zitting begint, of stel vragen aan ex-gedetineerden. Het kan allemaal tijdens de landelijke Open Dag van de Rechtspraak op zaterdag 7 november tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Ook het Paleis van Justitie in Arnhem waar de rechtbank, het gerechtshof en het Openbaar Ministerie gevestigd zijn, opent die dag de deuren voor het publiek. Het motto van de Open Dag luidt: âDe rechter maakt het verschilâ.

Voor de ingang van het Paleis zullen steltlopers in toga het publiek oproepen om een kijkje te nemen. Bezoekers kunnen stemmen tijdens een zitting, een alcoholcontrolebus van binnen bekijken en er is een informatiemarkt waar verschillende organisaties zich presenteren. Ook zijn er leuke dingen voor kinderen te doen: een puzzeltocht door het Paleis, zij kunnen op de foto in toga of op een politiemotor en zij kunnen zich laten schminken. De website opendagvanderechtspraak.nl biedt meer informatie over het programma.

De laatste jaren neemt de maatschappelijke belangstelling voor rechtspraak toe. Vooral voor strafzaken is er veel aandacht. Rechtspraak is bijna altijd openbaar maar met de Open Dag willen de gerechten de drempel extra verlagen. Belangstellende kunnen komen kijken hoe het er werkelijk aan toe gaat in de rechtszaal en in een informele sfeer vragen stellen aan rechters. Om die reden organiseert de Rechtspraak eens per vier jaar een landelijke Open Dag. De dag wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd.

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 4 november 2009 Naar boven