NCRV

Spirit 24: Het Brein

Zit God in je hart of in je brein?

7 november om 21:00 uur, Spirit 24

Thema-avond over het brein

Op 7 november zendt het themakanaal Spirit 24 een thema-avond uit over het brein. In de uitzending Zit God in je hart of in je hersenen? staan het gevoel en de ratio centraal, oftewel: zit God in je hart of in je hersenen? Kinderen worden klaargestoomd met allerlei ideeën over de wereld. Religie maakt vaak deel uit van dat leerproces. Op grond daarvan is God voor velen een vanzelfsprekende ervaring, een overtuiging, een gevoel. Anderen daarentegen blijven een leven lang zoeken naar een rationele verklaring van en tastbare bewijzen voor het bestaan van God.

Vanuit de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) praat een aantal bekende gasten over dit onderwerp. Samen met NCRV-presentator Lex Bohlmeijer kijken zij naar fragmenten waarin mensen hun visie en ervaringen delen over geloof en wetenschap. Aansluitend op de fragmenten praat Lex met onder meer Jeroen Geurts, hersenonderzoeker en schrijver van het boek Over de Kop over de vraag: Zit religie in je hersenen? Ook Annemarie Postma, bekend van het boek The Deeper Secret is te gast. Zij gaat dieper in op de vraag of zowel het hart als het brein een bron voor religie kan zijn.

Aansluitend zendt Spirit 24 de telefilm Juliaâs Hart uit. Julia en Thomas zijn onafscheidelijk. Wanneer Julia sterft na een verkeersongeluk wordt haar hart getransplanteerd. Thomas kan het verlies niet verwerken. Als hij hoort dat cellen ook in een ander lichaam nog bewustzijn bevatten, gaat hij op zoek naar de vrouw met Julia's hart. Samen met Juliaâs opa doet hij een poging de vrouw te vinden. Als hij de vrouw gevonden lijkt te hebben aarzelt Thomas: moet hij het leven van deze vrouw overhoop halen, in de hoop iets van zijn grote liefde terug te vinden?

Over Spirit 24

Het themakanaal Spirit 24 is dé levensbeschouwelijke themazender van Nederland. Het is een samenwerking van 12 levensbeschouwelijke omroepen (KRO RKK, EO, IKON, Joodse Omroep, ZvK, NMO, NIO, OHM, BOS, HUMAN en de NCRV).

De zender is interreligieus en multicultureel en biedt de kijker een breed aanbod van onderwerpen op het gebied van spiritualiteit, levensbeschouwing, zingeving, cultuur en filosofie, gezien vanuit verschillende geloofsrichtingen en invalshoeken. De zender laat de kijker genieten en schept

verwondering, zet aan tot nadenken en brengt op toegankelijke wijze (nieuwe) inzichten.

Wilt u ook Spirit 24 ontvangen? De zender is onderdeel van het pakket themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep. Spirit 24 is te zien via UPC op kanaal 27 en via Ziggo op kanaal 575. Ook via Delta en Caiway is Spirit 24 te ontvangen.